Házassági szerződés 1882-ből

2024.03.09. 11:30

A falu ünnepe is volt egykor a lakodalom

Menyasszonyi ruhák, fátylak, korbeli meghívók röpítik vissza a látogatókat az elmúlt évtizedekbe a magyaratádi faluház kiállításán, ahol fotók is megmutatják, milyen volt hajdanán egy esküvő és az esküvői divat vidéken. Minden kiállított tárgy a településen élőkhöz kapcsolódik.

Szabó Gabriella

Fotó: Szabó Gabriella

– Az 1930-as években készült ez a kép egy esküvőről, nem itt Magyaratádon, de magyaratádiak szerepelnek rajta. Az egyik helybéli szülei láthatók az ünneplők között. Vendégként voltak jelen a nagy napon. Szerencsére nagyon szép állapotban maradt meg ez a fénykép – mutatta az egyik régi, barnás fotográfiát Pánczél Zsófia, a magyaratádi önkormányzat közösségszervezője. A helyi múltidéző esküvői kiállítás megálmodójaként több tárgy történetét ismeri. 

Fotó: Szabó Gabriella


– Egy másik asztalnál három generáció pártái láthatók. A nagymama 1904-ben, a lánya 1948-ban, unokája pedig 1970-ben viselte menyasszonyként a díszes, mára azonban már kifakult fejdíszt. Egy üvegdobozban a család ma is őrzi ezt a három emléket – tette hozzá Pánczél Zsófia. A tárlat megvalósításához a Házasság Hete programsorozata adta az ötletet. 
– Arra gondoltam, jó lenne megmutatni, kinek milyen emlékei vannak a saját esküvőjéről. Így a falubeliek segítségét kértem a kiállítás anyagának összegyűjtéséhez. Voltak, akik első szóra keresték elő a megmaradt esküvői tárgyaikat. Főként a menyasszonyi és menyecskeruhákat tették el az asszonyok, de kesztyűk, meghívók és természetesen fotók is megmaradtak, de olyan is akadt, aki egykori kelengyéjéből válogatott a tárlatra, így elhozta például díszes kávéskészletét.

Fotó: Szabó Gabriella

 
Negyven-ötven évvel ezelőtt nem volt ritka a menyasszonyi miniruha, a 80-as években pedig a fodor dominált az esküvői divatban. Ahogy a fazonok, úgy az anyagok is sokat változtak az évtizedek alatt. Az elmúlt esztendők emlékei ugyanúgy megtalálhatók a magyaratádi faluházban nyílt kiállításon, mint az 50-es, 60-as, 70-es évek esküvői relikviái, de egy 1882-es házassági szerződés is fennmaradt. Erre házuk padlásán véletlenül bukkantak az új lakók – mesélte Pánczél Zsófia. 
 

Minden kornak megvoltak a szokásai

Voltak, akik a tárlat anyagát látva idézték fel emlékeiket az adott esküvővel vagy a jegyespárral kapcsolatban – mondta Kellerné Toldi Andrea, a magyaratádi önkormányzat képviselője. – Minden kornak megvoltak az esküvői szokásai. Volt idő, amikor kisebb családi eseményeket szerveztek, de a sátras esküvők esetében akár több száz fős násznép is összegyűlt a településen – mesélte Kellerné Toldi Andrea. Hozzátette: jelenleg 3 anyakönyvvezető dolgozik a faluban, akik Magyaratád, Orci, Zimány és Patalom területén, körjegyzőségben látják el a házasságkötésekhez kapcsolódó feladatokat. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában