Art and Antique

2024.03.01. 17:27

A Rippl-remekmű a legértékesebb

Olyan különlegességgel nyílt meg szerdán a 6. Art and Antique művészeti vásár Budapesten, mint Rippl-Rónai József rég nem látott festménye, a Szent Páli búcsú.

Koszorus Rita

Rippl-Rónai József festménye a 6. Art and Antique művészeti vásár megnyitóján.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A vásár legértékesebb darabja a festőóriás csaknem nyolcvan éve nem látott műve, amely a Virág Judit Galéria standjánál látható és értéke 300 millió forintra tehető. 
Habár a leírásokban tévesen szerepel, a festményen látható jelenet Zselicszentpálon játszódott, ahova a festőt távoli rokona hívta meg búcsúra. – Rippl-Rónai a Róma-villa körüli földbirtokát felesben kiadta egy szentpáli rokonának, Hegedűs Györgynek, akit mindenki csak Tókának hívott – magyarázta Horváth János Milán kaposvári művészettörténész. – A megyei múzeumban őrzött tollrajzon is megörökített rokonban megbízott a művész, hogy a tízholdas birtokot gondozza, lévén a festő nem értett a gazdálkodáshoz. Neki a birtok azért kellett, hogy témát fessen. A vicces az egészben az, hogy hiába bízott meg Rippl-Rónai Tókában, még csak jövedelmezővé sem tudta tenni a birtokot. 

– A festmény egy remekmű, Rippl-Rónai kukoricás korszakának kiemelkedő, fontos darabja. A színek teljes pompájukban ragyognak: benne a sárgák, pirosak, az ég kékje és közte a fehér ruhák, ingek kivillannak, mondta a kaposvári Rippl-Rónai-kutató. 
A festményt utoljára egy 1947-es kiállítás katalógusában említették, de olyan helyen rendezték meg azt, hogy még fotó sem készült róla. Azóta magánkézben volt mostanáig. A Virág Judit Galéria művészettörténésze megtalálta. 
A vasárnapig tartó vásáron mintegy negyven klasszikus és kortárs galéria, aukciósház és több ezer műtárgy várja az érdeklődőket, akik festményeket, szobrokat, ékszereket, különleges szőnyegeket, bútorokat, antik könyveket is láthatnak és vásárolhatnak meg, számolt be az eseményről az MTI.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában