Egyház

2024.03.03. 17:28

Felavatták Regőczi István emléktábláját Látrányban

Regőczi István atya (1915-2013), a község szülötte, címzetes prépost, több templom és árvaház alapítójának emléktábláját szentelték fel vasárnap.

Harsányi Miklós

Fotó: Németh Levente

A Szent Mihály templomban először hálaadó misét tartottak, az ünnepségén közel 120-an vettek részt.

Regőczi Istvánt jó okkal nevezték Isten vándorának – hangzott el az ünnepségen. Életében bőven volt része megpróbáltatásokban, de felemelő örömökben is. Az elesettek, az árvák és a magatehetetlen öregek elszánt védelmezője volt. Tevékenysége itthon számos nehézségbe ütközött, szinte évente más helyen kellett újrakezdenie. Végtelen hit és elszántság kellett ahhoz, hogy munkáját végezni tudja. Élete során tíz papot taníttatott, hét templomot épített fel, s több mint 300 árvát nevelt. Számos könyvet írt magyar és flamand nyelven.

Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumi elnöke levélben köszöntötte az ünnepség résztvevőit, a rendezvényen részt vett Török Péter és Beatrix Van den Borre nővér is. A szentmise után az emléktáblát Szücs Imre plébános és Bogdán János akolitus, egyházközségi képviselő leplezte le, Borza Miklós kerületi esperes, balatonszemesi plébános áldotta meg, az ünnepség koszorúzással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában