Sonline.hu videó

2024.03.14. 17:30

Szennában ismét győzedelmeskedett a forradalom

Ágyúdörgés törte meg a csendet Szennán, ahol hagyományosan március 14-én idézték fel az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit. 

Koszorus Rita

Fotóillusztráció

Fotó: Lang Róbert

A település aparaja-nagyja korhű ruhába bújt, hogy felelevenítse a 176 évvel ezelőtti eseményeket. Ezúttal is több százan vettek részt a rendezvényen, amely a sportcsarnokban kezdődött egy ünnepi műsorral, majd a gyerekek és felnőttek átvonultak a Skanzenbe. Útközben hegedűszó mellett énekelve tisztelegtek a forradalom hősei előtt.

Ágyúdörgés zaja törte meg a csendet Szennán, ahol hagyományosan március 14-én idézték fel az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit. 
Fotó: Lang Róbert

 Kezükben táblákat vittek a fiatalok, amelyeken olyan feliratok díszelegtek, mint szabadság, nemzeti bank, utalva az 1848-as forradalom és szabadságharc követeléseire. 
A szennai rendezvényre még Kossuth Lajos is tiszteletét tette a Szabadtéri Múzeumban, amely a forradalmi események helyszínéül szolgált. Miután Kossuth elmondta a beszédét és megtartották a toborzást következhetett a rendezvény legizgalmasabb része: a csata. 

Miután eldördült az ágyú a huszárok a forradalmi lelkülettől feltüzelve vetették bele magukat a csatába, volt olyan ifjú harcos is, akit a csata hevében levetett magáról paripája és még a csákóját is elhagyta. Ez sem és a domboldalon felsorakozó osztrák harcosok látványa sem rettentette el a magyar huszárokat a harctól. 

Vivát Österreich! 

-kiáltották a fehér palástos katonák.
Csatakiáltás közepette rohanták le az ellenséget a magyar huszárok. S habár voltak, akiket a harctéri elsősegélynyújtó egyletnek kellett ellátnia, végül a forradalom diadalmaskodott Szennában. 

 Ez olyan hangos volt, hogy még Petőfi is hallhatta!

- mondta a kis huszároknak végül Czigány Tamás a szennai Zselic Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusa. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában