Fotók

2024.03.05. 18:56

Vastaps járt a virtuóznak Kaposváron

A kaposvári K-Központban adott koncertet Bogáthy Benedek hétfőn este. A Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsor kaposvári elődöntőse az ütőhangszeres műfajok széles skáláját villantotta fel a hálás közönség előtt.

Andricz Gabriella

A győri Széchenyi István Egyetem végzős hallgatója zenésztársaival és mesterével érkezett szülővárosába, ahol családtagjai, barátai, egykori tanárai és a zeneszerető közönség töltötte meg a koncerttermet. A Virtuózok című televíziós vetélkedőben marimbajátékával hatalmas sikert aratott fiatal nemrég a Mol Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató program Zeneművészet kategóriájában nyert nagy összegű támogatást szakmai fejlődéséhez. A Nagyboldog­asszony Iskolaközpont egykori diákja egész estés koncertjének különlegessége abban is rejlett, hogy az ebből a támogatásból vásárolt hangszert, egy ötoktávos marimbát is megszólaltatta több zeneműben. 

Bogáthy Benedek elárulta, hogy kedvenc zeneszerzője és példaképe Nebojsa Jovan Zifkovic, aki intenzív, erőteljes darabokat komponál marimbára, az általa alkotott hangok tartománya és kombinációi olykor meghökkentőek. Az ifjú művész két darabot is bemutatott példaképétől, amelyek közül egyiket a délszláv háború borzalmainak hatása ihlette. Később győri zenésztársaival és győri mesterével, Papp Balázzsal populárisabb, úgynevezett közönségdarabokat is játszottak. A programban az ütőhangszerek világához nagyon közel álló moldvai népzene is terítékre került, az előadás alatt közreműködtek a Somogy Táncegyüttes tagjai. 

A fiatal zenésztől megtudtuk, hogy önálló koncerteket tervez Kapuváron, a helyi zeneiskolában, ahol tanít, illetve a győri egyetemen is. Olyan darabokkal készül, amelyekkel a fiataloknak sok érdekes dolgot el lehet mondani az ütőhangszerekről. Bogáthy Benedek az egyéni koncertek mellett több zenekarban is játszik, többek közt a Szlovák Nemzeti Filharmonikusokkal, a Soproni Szimfónikus Zenekarban és a Szombathelyi Fúvószenekarban is fellép. 

– Szeretnék egy célközönséget kialakítani, a fiataloknak is játszani, közelebb hozni őket a komolyzenéhez, és egy olyan szemléletet átadni, amiben visszatükröződik, hogy a vidéki városokban is rengeteg lehetőség van, amellyel élni kell, és a kitartás, a szorgalom meghozza a sikereket – mondta koncertje után a fiatal tehetség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában