Sonline.hu videó

2024.05.19. 19:00

Több mint 300 táncos ropta a Méta Fesztiválon Balatonbogláron

Több mint háromszáz néptáncos közreműködésével zajlott a pünkösdi hosszúhétvégén Balatonbogláron a Méta Fesztivál.

Andricz Gabriella

A dr. Halmos Béla emlékére 26. alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok anonim koreográfia versenyére az ország tizenkét pontjáról húsz táncegyüttes érkezett, akik három korcsoportban mérettették meg magukat.

A tánc legnagyobb boglári ünnepe a fesztivál-fogalmazott Mészáros Miklós a megnyitón, majd kiemelte, hogy idén ismét a felújított sportcsarnokban rendezhetik meg a fesztivált. 

Bajban ismerszik meg a barát, hisz a zivataros időkben, amikor a felújítás zajlott itt az Urányi János Sport -és Szabadidőközpontban, akkor is a fesztivál mellé állt a város, és helyszínt biztosított a rendezvénynek. 

Merczel István a Somogy Megyei Néptáncszövetség elnöke a fesztiválok fesztiváljának nevezte az eseményt, és nosztalgiával emlékezett a 80-as évekre, amikor a kaposvári tanítóképző főiskola tánccsoportjában megismerte Szalai Tündét, aki ma a fesztivál fő koordinátora, a boglári Helyiérték, Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesületének programkoordinátora, a rendezvény főszervezője.  

Örülünk a találkozásnak, hogy újra együtt lehet a néptáncosok nagy családja, és az utánpótlás is. Célunk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, hisz amellett, hogy versenyeznek, egy jót is mulatnak együtt. Teljesen anonim a verseny, a hét főből álló zsűri, akik közül négyen a szakmát képviselik, hárman pedig olyan egyesületek képviselői, akikkel közösen dolgozunk.

Elsősorban a koreográfiát pontozzák, de a színpadi megjelenés, a stílusosság is fontos szempont-mondta el a szervező. A Gyöngyösről, Pápáról, Kecskemétről, Hódmezővásárhelyről, Győrújbarátról, Bükről, Sopronból, Újvidékről, Biatorbágyról és Budapestről valamint Kaposvárról, Szennáról érkező táncosok és koreográfusok egyöntetűen úgy nyilatkoztak a rendezvényről, hogy az egyik legszínvonalasabb verseny, amelyre egész évben készülnek, és hatalmas ünnep számukra, hogy részt vehetnek a fesztiválon többen visszatérőként, néhányan először. 

A vasárnapi megmérettetés után a legjobb koreográfiák gálaműsorát láthatta a közönség hétfőn. A kaposvári Együd Árpád Alapfokú Művészeti Iskola négy csoporttal indult a megmérettetésen, akik közül a 8-12 éves korú gyerekekből álló Hecsedli csoport -Kecskés Miklósné és Turi Endre tanítványai- kimagasló pontszámmal került a gálaműsorba a Lánykéregetők című bukovinai koreográfiával. A verseny mellett a programok a hagyományok szerint a futó méta bajnoksággal és a pünkösdi király-és királyné választással egészültek ki, valamint nem maradt el az esti táncház sem, ahol a Dió Banda húzta a talpalávalót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában