Sonline.hu videó

2024.05.22. 16:34

Vakablakba költözött a Vörösruhás nő

Elfoglalta végleges helyét a vármegyei múzeum vakablakában a Vörösruhás nő. Rippl-Rónai József falikárpitját mozaikokból rakták ki a Zichy diákjai, amelyet szerdán délután átadtak a közönségnek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Tavaly szeptember óta dolgozott a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium három diákja, hogy Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című falikárpitját mozaikokból rakják ki. Sipos Diána elmondta: öten kezdtek, majd hárman maradtak.
– Nagyon felemelő érzés látni az elkészült munkánkat, én a türkiz leveleken, a piros szoknyán dolgoztam leginkább és nekem annyira megtetszett, hogy a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni – mesélte a zichys tanuló. Rajta kívül Kapuváry Petra, Otepka Boglárka dolgozott serényen az alkotáson. – Hosszú út vezetett idáig, minden szemet a tanulók tették két kezükkel a helyükre, azon túl, hogy maradandót alkottak, megtanultak csapatban, egymásra számítva dolgozni – mondta el Csincsi Arnold, festő szakoktató. Hozzátette: nagyon büszke diákjaira és köszönetet mondott azoknak a tanulóknak, oktatóknak, akik segítették munkájukat.  

Vörösruhás nő mozaik
Fotó: Lang Róbert

– Piacsek bácsi után újabb ajándékot, a Vörösruhás nőt kaptuk a Zichy diákjaitól, amely alkotás a város ikonikus épületének falán, nem messze Rippl-Rónai József szamaras kordélyos szobrától kapott helyet – mondta el Szita Károly. – Nem tudom tudatos-e a leleplezés időpontja, de a művész úr holnap lesz 163 éves – tette hozzá Kaposvár polgármestere. Köszöntőjében kiemelte: az alkotók nyomott hagytak a város épített környezetében és szeretné, ha folytatnák a mozaikok gyártását. Nekik Pintér Rómeó alpolgármesterrel hollóházi porcelánt ajándékoztak köszönetként.


– Boldog vagyok, hogy ilyen tanulóink vannak, több megkeresést kaptunk, de a tíz méteres mozaikkép megrendelést visszautasítottuk – mondta el köszöntőjében 
Surányi Péter, a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium igazgatója hozzátette: az iskola diákjai folyamatosan részt vesz a város rendezvényein, legutóbb a Nárcisz ünnepen tartottak foglalkozásokat, majd a Sávház kirakatait dekorálták és jövő héten a Rippl fesztiválon is találkozhatunk velük. Jövő hét szerdán pedig az Agórában mutatja be félszáz diákjuk vizsgamunkáját.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában