Balaton-átúszás

2017.07.09. 18:27

Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

Túlzás lenne azt állítani, hogy a nagy próba napján kellően kialud(hat)ták magukat a rendezők. A népes kaposvári csoport hajnali fél ötkor indult Boglárra, s az első hajóval mentek át Révfülöpre. Beszámoló a 35. Lidl Balaton-átúszásról.

Fenyő Gábor

Balaton-átúszás

A gyors eligazítást követően – rutinos csapatról van szó, nem ma kezdték a szakmát, mondhatni félszavakból is megértik egymást –, miután mindenki gyorsan elfoglalta a helyét, megkezdődhetett az „ostrom„ reggel 7 órakor. Merthogy már akkor százak álltak sorba bebocsátásra várva...

Az első próbázók aztán negyed nyolc környékén vízbe is csobbantak, s bő egy órával később már Balatonbogláron a Platán-strandon fogadták a gratulációkat. Az idén egy 17 éves hölgy ért elsőként partot a kiskunhalasi Juhász Janka személyében, akinek nem egészen 65 perc kellett ahhoz, hogy letudja az 5,2 km-es távolságot.

– Most úsztam át másodszor a Balatont – mondta Juhász Janka. – Olyan 8-9 éves lehettem, amikor először próbáztam. Egyébként engem is meglepett, hogy én értem át elsőként, megelőzve a férfiakat. Amúgy meg Kiskunhalason egy 19 méteres medencében készültem fel...

Juhász Janka után aztán szép sorjában érkeztek a többiek is. Tíz óra környékén már 4500-an rajtoltak el, jó fél órával később pedig ötezer fölé kúszott az indulók száma. S még mindig hosszú sor – nem is egy – kígyózott a révfülöpi labdarúgópályán.

– Előzetesen mintegy nyolcezren regisztráltak a 35. Lidl Balaton-átúszásra, de többször is halasztani kellett a szeszélyes nyári időjárás miatt. Ettől függetlenül szerintem leszünk ennyien – nézett körbe Máth István, a Budapest Sportiroda (BSI) egyik ügyvezetője.

A jelek szerint szófogadó emberek a Balaton-átúszók. Még a déli harangszó előtt kiürült ugyanis Révfülöp, ám a rendezők úgy döntöttek, fél órával mégis meghosszabbítják a nevezési határidőt. Az egyik Budapestről érkező vonat ugyanis technikai okok miatt 70 percet késett, a szervezők pedig úgy döntöttek, hogy megvárják őket.

Az idén is elrajtolt az Úszóerőd. Bár előzetesen közel 400-an jelentkeztek, végül – ne feledjük, hogy többször is halasztani kellett a nagy próbát – 196-an úsztak Orosz Zoltán altábornagy és Böröndi Gábor dandártábornok vezetésével. Tegyük hozzá, hogy mindketten már rutinos Balaton-átúszóknak számítanak.

A rajt helyszíne, Révfülöp idővel szép lassan elcsendesedett, ellenben Boglár egyre inkább nyüzsgő méhkaptárrá változott; megeshet, hogy az egy négyzetméterre jutó próbázók (és hozzátartozók) száma új rekordot döntött. Egyre többen feszítettek büszkén a „Megúsztam!” feliratú hófehér pólóban, s persze idén is akadtak, akiknek kevés volt az 5,2 kilométer, így aztán újra áthajóztak az északi partra.

Azt viszont újra megtapasztalhattuk, hogy az emberi leleményesség nem ismer határokat. Volt, aki békatalppal felvértezve vágott neki a nagy próbának, s olyan próbázót is láttunk, aki – semmit nem bízva a véletlenre – egy úszógumit vontatott maga után. Egy társaság csakúgy a mihez tartás végett labdát is vitt magával, sokan pedig sapkával a fejükön tempóztak, így védekezve a tűző napsugarak ellen. Most is voltak a bátor indulók között mozgáskorlátozott sportemberek – emeljünk kalapot előttük –, s természetesen a Balaton-átúszás nem hivatalos arca, Bajzát László mezőkövesdi tűzoltó sem hiányozhatott.

– A kezdetekben még hiányoztam a Balaton-átúszásokról, később viszont előfordult, hogy kétszer, háromszor is elrajtoltam. Ha jól számolom, 2008-ban a 27. Balaton-átúszáson „egyenlítettem„. A lényeg, hogy most mindketten a 35.-nél tartunk – mondta Bajzát László, aki korábban úszott már (többször is) matyó népviseletben és komplett tűzoltó felszerelésben.

Fél egy felé járhatott az idő, amikor az utolsó próbázók is vízbe csobbantak Révfülöpön, s megvonhattuk az idei év mérlegét. Ezek szerint a 35. Lidl Balaton-átúszáson 8 ezer 277-en vettek részt: a legidősebb induló a 82 éves Bucsányi Elemér volt.

Ezúttal is népes, vagy másfélezer fős rendezői csapat dolgozott azért, hogy minden rendben legyen. A szervezők hitvallása mit sem változott az évek során, vagyis mindenek előtt a biztonság.

– Összeszokott csapat dolgozik a Balaton-átúszásokon. Olyan embereket ismertünk meg, akikre bátran lehet számítani a jövőben is – tudtuk meg Kocsis Árpádtól, a Budapest Sportiroda másik ügyvezetőjétől.

– Ahhoz képest, hogy hosszú idő után újra vasárnap volt a Balaton-átúszás, nagy szám a 8 ezer 277 – mondta amolyan zárszóként Szántó László, a rendező Aranyhíd Balaton-Átúszó Sport Kft. ügyvezetője.

Valóban az, tisztelet érte úszóknak és rendezőknek egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában