Atlétika

2019.05.23. 18:32

Egyre erősödő szakosztály felépítésén dolgoznak a sportiskolában az atléták

Az elmúlt év őszén tért vissza a Kaposvári Sportközpont és Sportiskolába az atlétikai szakosztály. Az eltelt időszak tapasztalatairól, a jövő feladatairól Lukács Máté vezetőedzőt kérdeztük.

Kun Zoltán

– Milyen célokkal vágott neki a 2018/2019-es szezonnak vezetőedzőként?

– Tavaly ősszel indult újra a Kaposvári Sportközpont és Sportiskolában az atlétika-szakosztály – nyilatkozta Lukács Máté vezetőedző. – Az idei évben fontos feladatunk a szakosztály megerősítése, működési feltételeinek és továbbfejlődésének biztosítása. A klubban atletizáló gyerekek számának növekedésével új csoportok indítását is tervezzük.

– Mi napjaink legfontosabb feladata a szakosztályban?

– Az építkezés, azon belül is a stabil alapok lerakása napjaink legfontosabb feladata. Minél több gyermekkel ismertetjük meg az atlétika szépségeit, annál nagyobb esély van a valóban tehetségesek, szorgalmasak meglelésére.

– Milyen körülmények közt dolgoznak?

– Jelenleg iskolai „műhelyekben” folyik a sportolóink felkészítése. A felkészülési időszak legnagyobb részét az érintett általános iskolák létesítményeiben töltik a gyerekek, amelyek bizony eltérő feltételűek. Nagy segítség lenne egy, az atléták otthonaként építendő futófolyosó, ahol lehetőség nyílna az év nagy részét kitevő őszi, téli, kora tavaszi edzések mai kor igényei­nek megfelelő szintű edzések megtartására.

– Milyen korosztályokkal foglalkoznak, milyen létszámmal?

– Jelenleg két előkészítő, kölyökatlétikai csoporttal és négy gyermekcsoporttal működünk, melyben 89 atlétapalánta serénykedik. Mint mondtam, célunk ennek a korosztálynak a bővítése, és az ezekből a csoportokból kinövő sportolóink továbbvitele.

– Kik dolgoznak edzőként korcsoportonként a szakosztálynál?

– A két előkészítő kölyökatlétikai csoportot, mely az U11-es korosztályt fedi le, Bank Edit és Nádasdi Eszter vezeti. Az idősebb, úgynevezett U13-as korosztálynak az edzéseit, Lipót Andrea, Pénzes Gáborné Czipó Gabriella, Pósfai Adrienn és Szerbné Szabó Katalin tartják.

Sok a tennivaló

A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola atlétái versenyeken is szerepelnek. – Legnagyobb részben a „kölyökatlétika” versenyek és a Sport XXI. versenyrendszere ad lehetőséget a versenyzéseinkre. A csoportok legidősebbjei a serdülő viadalokon és bajnokságon versenyeznek.

Lukács Máté arra a kérdésre, hogy mik a legfontosabb célok a szakosztályban az utánpótlás-nevelés terén, a következőket válaszolta. – Városunkban régmúltra nyúlnak az atlétika hagyományai, gondolok itt Kaposvári Dózsa remek sportolóira és az azóta felnőtt nemzedékek kiváló képviselőire. Célunk egy erős és stabil szakosztály létrehozása, ahova a gyerekek kedvvel és lelkesedéssel járnak edzésre. A szülők pedig nyugodtan küldik őket, mert tudják, hogy gyermekük jó kezekben van és megkap minden olyan alapot, amit akár később bármilyen más sportágban kamatoztathat. Nagy lehetőség van még a tehetséges gyerekek szélesebb körű kiválasztásában. Szeretnénk minél több helyre eljutni, hogy szakosztályunk taglétszáma fejlődjön. A felkészülés feltételeinek javításában is van még sok tennivaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában