VÍZILABDA

2020.05.13. 10:25

Fiatal, magyar játékosokra építik a kaposi pólós jövőt

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) hétfői elnökségi ülésén törölte a 2019/2020-as szezonra vonatkozó felnőtt és az utánpótlás bajnokságokat is, de ennek ellenére sem áll meg a vízilabdás élet a somogyi megyeszékhelyen.

Klein Péter

Fotó: ANDRASSY ZOLTAN

A koronavírus-járvány miatt március elején szakadtak félbe hazánkban a felnőtt, illetve az utánpótlás vízilabda-bajnokságok is. A kényszerszünetet nem pihenéssel, hanem – ahogyan arról korábban írtunk – kemény munkával töltötték a Kaposvári Vízilabda Klub felnőtt és korosztályos csapatainak játékosai egyaránt. Akkor még nem lehetett tudni, hogy lesz-e folytatása a pontvadászatoknak, azonban hétfőn kiderült: a Magyar Vízilabda Szövetség törölte a 2019/2020-as bajnokságokat és nem hirdetett végeredményt.

A klubok képviselői előző héten, egy online Liga-értekezleten formáltak véleményt a félbeszakadt bajnokságokról. A férfiaknál 2 csapat kivételével mindenki úgy foglalt állást, hogy a bajnoki küzdelmet tekintsék lezártnak, míg a nőknél tíz részvevő közül négyen voksoltak a folytatás mellett, a többiek a befejezés mellett álltak.

– Egyetértünk azzal, hogy lezárták a bajnokságot – fogalmazott Dobos Pál, a Kaposvári Vízilabda Klub ügyvezetője. – Nem láttam volna értelmét a folytatásának, hiszen szétszéledtek a csapatok, a külföldiek hazamentek. Ráadásul edzeni sem tudtak megfelelően a játékosok, hiszen csak a szárazföldön tudtak készülni. Emellett pedig senki sem tudja, hogy mi lesz egy hónap múlva, hogyan alakul majd a járványhelyzet.

Az MVLSZ augusztusban indítaná az új szezont, amely a szokásoknak megfelelően a Magyar Kupával kezdődne.

– A klubok nagy részénél, ahogy nálunk is, most készítik fel az uszodákat arra, hogy elkezdődhessenek az edzések. Bízunk benne, hogy nyáron már közönség előtt tudunk játszani a Magyar Kupában. Jelenleg a jövő csapatának kialakításán dolgozunk. Fiatalokkal, lehetőség szerint csak magyar játékosokkal szeretnénk elkezdeni a következő szezont.

– Számítottunk arra, hogy lezárják a bajnokságot, de ennek ellenére már jövő héten elkezdjük a vizes edzéseket a nyári kupasorozatra – nyilatkozta Surányi László, a Kaposvári VK vezetőedzője. – A játékosok hetekig csak szárazföldön tudtak edzeni, a sportágspecifikus mozgásokat nem tudtak csinálni, így nem számítok semmi jóra. Egyelőre nem tudjuk, hogy mikor kezdődik a Magyar Kupa, hiszen csak annyi hangzott el a szövetségi ülésen, hogy augusztusban kéne befejezni. Nyolchetes alapozást tervezünk, amely szigorú egészségügyi szabályozások mellett zajlik majd, és jövő héten kezdjük. Ez sajnos azt jelenti, hogy nem lesz szünete a játékosoknak, mivel a következő évi olimpia miatt egy hosszú és megterhelő sorozat elé nézünk.

A Ligánál kialakult elképzelés szerint a férfiaknál továbbra is marad a 16 csapatos bajnokság, de ezúttal nem bontanák két csoportra az egyleteket, hanem oda-vissza játszanának egymással, és az így kialakuló tabella adná majd a végeredményt. A 16. és a 15. kiesik, a tizennegyedik pedig osztályozót játszana a bennmaradásért az OB I./B első helyezettével. A Liga tiszta helyzetet teremtene a másodosztályban is, ahol a következő évadtól már nem indulhatnának majd OB I.-es klubok fiókcsapatai.

A Desedánál és az uszoda parkolójában is tréningeztek

A kormány május elejétől engedélyezte a sportegyesületek számára, hogy közös edzéseket tartsanak. Ennek megfelelően a Kaposvári VK utánpótlás vízilabdázói is elkezdték a tréningeket, de egyelőre még mindig csak a szárazföldön gyakorolhatnak.

– A Desedán, illetve az uszoda előtti parkolóban tartottuk a szárazföldi edzéseket az előző héttől kezdve – nyilatkozta a Somogyi Hírlapnak id. Berta József, a Kaposvári VK utánpótlásának szakmai igazgatója. – Elégedett voltam a gyerekek hozzáállásával és a létszámmal is. Bízom benne, hogy amikor visszaáll a régi rend, még többen érkeznek az edzésekre.

– A megfelelő korlátozások és szabályok betartása mellett május tizennyolcadikán kezdjük el a vizes edzéseket – tette hozzá id. Berta József. – A sportolók még nem használhatják az öltözőket, illetve egy nyilatkozatot is ki kell tölteniük arra vonatkozóan, hogy nincs koronavírus-fertőzött a közvetlen környezetükben. Az utánpótlásban nem sok esélyt látok arra, hogy az előttünk álló nyáron tornákat rendeznének, így folyamatos edzéssel és alapozással készülünk a következő szezonra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában