Vívás

2020.06.09. 10:28

Elhivatott tréner vezényli a csörtéket Kaposváron

Előző év őszén kezdte el oktatni a vívást Kaposvárott a többszörös paralimpikon Mató Gyula. A szakember sportág, illetve az egyesület iránti elszántságát mi sem példázza jobban, hogy Somogy megyébe költözött.

Klein Péter

A Parádriposzt Vívó Klub sportolói szépen fejlődtek az elmúlt időszak alatt, azonban a koronavírus-járvány megtörte a lendületet, hiszen a vívók sem tudtak közösen készülni.

– A járvány alatt arra kértem a sportolókat, hogy az edzésen tanult és gyakorolt dolgokat végezzék otthon is – fogalmazott Mató Gyula, a Parádriposzt Vívó Klub vezetőedzője. – Nem kértem visszacsatolást, hiszen a saját érdekükben kell edzeniük, mivel a páston is egyedül állnak majd. Többen küldtek képet arról, hogy otthon is gyakorolnak. Tudom, hogy mindenki számára nehéz volt ez a helyzet, így nem is terheltem még jobban őket, inkább a szinten tartásra voltak jók az otthoni gyakorlások. Edzőként az a célom, hogy minden tudásomat átadjam számukra, ami a sikerhez vezet. A körülményekhez képest megfelelően tudtak edzeni, bár volt olyan is, aki bevallotta, hogy nem gyakorolt. Itt az őszinteséget díjaztam.

A kormányrendeletnek megfelelően már minden sportágban elkezdődhettek az edzések, így a vívók is visszatértek a pástra.

– Nemcsak a tanítványok, én is nagyon vártam, hogy újra együtt edzhessünk – tette hozzá Mató Gyula. – Látszik a két hónap kihagyás, így utol kell érniük magukat a sportolóknak. Azt tudni kell, hogy ők még kezdők, tavaly szeptemberben kezdtem el velük a vívást. Ennyi idő alatt nem szabad csodát várni. Még az út elején vannak, emiatt is sokkal jobban lehet érezni azt a leszakadást, amit ez a kihagyás okozott. Azon dolgoztunk, hogy előre lépjünk. Ahhoz viszont szükséges egy-két év, hogy nyugodt szívvel mehessenek majd versenyre. A járvány alatt minimálisan csappant meg a létszám. Nagyjából húszan vagyunk az edzéseken a dombóvári öttusázókkal kiegészülve.

A Parádriposzt VK vívói az előző évben még egy ideiglenes helyszínen, a Kaposvár Aréna galériáján készültek, de azóta már új bázisra találtak, hiszen a Toldi iskola tornatermében folynak az edzések.

Csak jövőre versenyezhetnek

Szerettem volna már idén is versenyre küldeni a tanítványaimat, de ez sajnos nem valósul meg – válaszolt arra a kérdésre a vezetőedző, hogy mik a klub jövőbeli tervei.

– A következő évre csúszik, hiszen annak nem akarom kitenni őket, hogy élő szúrópárnák legyenek. Az alap mozdulatokat meg kell, hogy tanulják. A célom, hogy stabil legyen a vívóklub helyzete. Azt tudni kell, hogy mindent egyedül intézek. Szponzorokat szerzek, hogy a tanítványoknak csak a vívással kelljen foglalkozniuk. Fontos, hogy Kaposváron hosszú évek után végre újra lehet vívni, hiszen elég fehér folt volt a sportág térképén Somogy megye. Ezt csak úgy lehet csinálni, hogy az ember beleszeret a sportágba. Ez nekem sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában