Irány Tokió!

2021.07.06. 09:41

Vámos Petra tagja az olimpiai keretnek

A balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián nevelkedett Vámos Petra is bekerült a magyar női kézilabda-válogatott olimpiára utazó szűk keretébe.

MW-összeállítás

20210305 Debrecen DVSC Schaeffler (piros mez) - Kisvárda Master Good SE (fehér mez) női kézilabda NB I. 15. forduló mérkőzése 25-21 A képen: VÁMOS PETRA (38) Fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló

Fotó: KOVACS PETER

Elek Gábor szövetségi kapitány tizennégy játékost nevezett meg, akik képviselhetik az országot a tokiói ötkarikás játékokon, köztük van a DVSC kiváló irányítója is – tájékoztatott a neka.hu. – A 20 éves tehetség öt évet töltött a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián, 2019-ben végzett, és büszkeség számunkra, hogy ő az első növendékünk, aki felnőtt-világbajnokság és az Európa-bajnokság után most az olimpián is pályára léphet.

A szabályoknak megfelelően tizennégy játékos és egy tartalék kap lehetőséget a tokiói olimpián való szereplésre, ám a Nemzetközi Kézilabda Szövetség friss döntése értelmében közülük bármelyik meccs­re bármelyik 14 kézilabdázó benevezhető. További egy kapus és egy mezőnyjátékos szintén a csapattal tarthat Tokióba, ők sérülés esetén cserélhetőek be: Helembai Fanny a negyeddöntőkig, a Siófok KC (ex)hálóőre, Szikora Melinda bármikor lehetőséget kaphat, amennyiben a benevezett tizennégy kerettag és egy tartalék állapota nem tenné lehetővé a pályára lépést.

– Természetesen nehéz döntés volt a kerethirdetés, de ezt előre tudtuk, és a játékosok is tisztában voltak vele, hogy nem mindenki utazhat Tokióba – nyilatkozta a keret kapcsán Elek Gábor szövetségi kapitány az mksz.hu-n. – A stáb több tagjával is egyeztettem, és a végső döntés az enyém volt, de konszenzus alakult ki közöttünk. A keret kialakítása az utazók mellett, nem pedig a kimaradók ellen szól. Úgy érzem, jelenleg ez a legjobb csapat, és nagy könnyebbséget jelent, hogy tizenöt játékos közül választhatjuk ki a mérkőzésenként pályára lépő tizennégy sportolót.

A válogatott múlt pénteken tért haza Székelyudvarhelyről, és hétfőn folytatta a felkészülést Siófokon, a Kiss Szilárd Sportcsarnokban, ahol július 6-án, kedden, Montenegró, majd július 9-én és 12-én Brazília ellen lép pályára felkészülési találkozón.

A XXXII. Nyári Olimpiai Játékok július 23-án kezdődnek, s a nagy rendezvény augusztus 8-án ér véget. A női kézilabdában két csoportba osztották a nemzeti együtteseket, az A-ban Hollandia, Montenegró, Norvégia, Japán, Koreai köztársaság s Angola, míg a B-ben Spanyolország, az Orosz Olimpiai Bizottság csapata, Magyarország, Svédország, Franciaország, valamint Brazília kapott helyett.

A magyar női válogatott menetrendje a B-csoportban (magyar idő szerint). Július 25., 14.30 óra: Magyarország–Franciaország, július 27., 4 óra: Magyarország–Brazília, július 29., 12.30 óra: Magyarország–Orosz Olimpiai Bizottság csapata, július 31., 12.30 óra: Magyarország–Spanyolország, augusztus 2., 9.15 óra: Magyarország–Svédország.

A további program. Negyeddöntők: augusztus 4., 2.30 óra, 6.15 óra, 10 óra, 13.45 óra. Elődöntők: augusztus 6., 10 óra, 14 óra. Bronzmérkőzés, augusztus 8., 4 óra. Döntő: augusztus 8., 8 óra.

A magyar női válogatott olimpiára utazó kerete

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria). Jobbszélső: Lukács Viktória (Győri Audi ETO KC). Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC). Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler). Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria). Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest). Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria). Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be): Helembai Fanny (Váci NKSE), Szikora Melinda (Siófok KC).

Az olimpiára utazó stábtagok.

Szövetségi kapitány: Elek Gábor, edző: Danyi Gábor, szakmai tanácsadó: Göebicz Anita, erőnléti edző: Holanek Zoltán, orvos: Lohner Balázs. fizioterapeuta: Szikra-Mezey Csaba, video-koordinátor: Kovács Márk.

Az ifjúsági válogatott már az Európa-bajnokságra készül

Hétfőn kezdte meg felkészülését a női ifjúsági válogatott, amely augusztus 5-től Montenegróban az Európa-bajnokság C-csoportjában lép pályára Portugália, Szlovákia és Norvégia ellen.

A magyar női ifjúsági válogatott kerete. Kapusok: Imre Szofi, Sass Kincső, Zaj Klára (NEKA). Jobbszélsők: Gém Léna, Molnár Dorottya (NEKA), Vártok Tamara (NEKA). Jobbátlövők: Csata Panna (NEKA), Gönczöl Vivien. Irányítók: Csernyánszki Liliána, Farkas Júlia, Kovalcsik Bianka (NEKA), Panyi Anna, Simon Petra. Beállók: Juhász Kata (NEKA), Szabó Lili (NEKA). Balátlövők: Bucsi Lili, Csikos Luca (NEKA), Kármán Luca, VargaEmília (NEKA). Balszélsők: Szabó Anna (NEKA), Varga Virág. Szövetségi kapitány: Bohus Bea.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában