Snowboard

2022.03.04. 20:00

Kimerültségig edz a hegyekben a somogyi sportoló

Jakab Anett a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett géptervezői diplomát. Először Svédországba költözött, hogy szenvedélyének élhessen, de hó hiányában átpakolt Ausztriába, ahol a snowbordozás mellett tervezőmérnökként dolgozik.

Trancsik Zsanett

A kadarkúti Jakab Anett tizenhat évesen ismerkedett meg közelebbről a téli sportokkal. A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumba járt, ahol lehetősége volt, hogy jelentkezzen sítáborba, s rögtön a snowboardot próbálta ki, melybe bele is szeretett.

– Azért tetszett meg, mert az ember kint van a szabad levegőn, ráadásul a hegyekben, ilyenkor elszállnak a gondok, s akikkel körül vagyunk véve, mindenki boldog „turistaként” viselkedik – fogalmazott Jakab Anett. – A hangulat és a szabadság érzése fogott meg nagyon.

2015-ben költözött ki Svédországba, majd 2018-ban végül Ausztriát választotta, ahol jelenleg tervezőmérnökként dolgozik. 2019 márciusában indult először versenyen női snowboard Freeride kategóriában. Bizakodó volt, majd rájött, van még hová fejlődnie, de így is ötödik lett.

– Szeretek versenyezni, jó a társaság, a résztvevők között nincs komoly versengés, mindenki úgy fogja fel, jó lehetőség mindez a tanulásra és a másik sikerének ünneplésére – mondta a 34 éves sportoló. – Persze minden jóban van valami rossz is, amíg nézegetjük a hegyet, hol fogunk pontosan lecsúszni, addig mi ott álldogálunk egy-két órát a mínusz húsz fokban.

Szerinte a mentális felkészülés a legnehezebb. Egy-egy erőpróbán sok mindenre figyelni kell, kezdve azzal, hogy nincs minden versenyen lift, ezért a körülbelül 2300–2600 méteres hegyek tetejére, 100–400 méter szintkülönbséget sétálnak, miközben cipelik a tizenöt kilós snowboardot és egyéb dolgaikat. A lecsúszás előtt rakják össze fejben, hol fognak lejönni, milyen trükköket mutatnak be, valamint arra is ügyelniük kell, hogy a bírák jól lássák őket, különben nem kapnak pontot...

A snowboardozó a Freeride World Qualifierben versenyez Európa és Óceánia Régióban, mely a Freeride World Tour selejtezője. Négy kategória van: az egy-, kettő-, három és négycsillagos megméretések.

– Az egycsillagosra könnyű bejutni, ott lehet elkezdeni pontokat gyűjteni, hogy aztán bekerülhessünk a magasabb kategóriákba – fogalmazott. – A négycsillagosokon már az élmezőny méri össze tudását. – A szezon általában december közepétől április végéig tart 45 versennyel. Minél magasabb csillagú egy viadal, annál több pontot adnak érte, például a négycsillagos versenyen a tizedik, több egységet kap, mint az egycsillagoson az aranyérmes.

Általában barátokkal, ismerősökkel snowboardozik és próbálta mindig úgy alakítani, hogy társai jobbak legyenek nála, vagy kicsit „őrültebbek”. Edzéseken direkt nehezebb eszközt használ, hogy nehezebben tudja forgatni menet közben. Ha tréningnapot tart, akkor kimerülésig csinálja, reggel kilenctől délután négyig megállás nélkül. – Az erősségem, hogy nincs félelemérzetem, viszont nincs bennem nagy versenyszellem, mert nem mások, hanem magam ellen versenyzek – emelte ki.

A legelső aranyérmét Svájcban szerezte még januárban. – Számomra nagyon kedves verseny volt, hiszen egy másik magyar lány, Albert Lilla állhatott a dobogó harmadik fokán – emlékezett vissza. – Volt egy elképzelt vonalam a futam előtt, hol fogok lecsúszni a hegyen, aztán a harmadik kanyar után jöttem rá: nem ott vagyok, ahol szeretnék. Fogalmam sem volt, merre kéne lemenni, így átváltottam abba a módba, hogy csak élvezem az egészet, végül ez jelentette a sikert. Nagyon meglepett az első helyezés, hiszen eltévedtem a hegyen, így nem gondoltam volna, hogy ezt értékelik.

Jakab Anett 2021-ben már indulhatott volna élete első háromcsillagos erőpróbáján, de sok versenyt töröltek a pandémia miatt. Március másodikán Svájcban azonban már semmi sem állhat az útjába.

– Mindig magasra teszem a lécet, még ha el se érem, az akkor is egy jó eredmény – hangsúlyozta. – Próbálok minél előbb bekerülni a Freeride World Tourba, ami a legteteje a sorozatnak. Célom, hogy magamhoz képest minél többet fejlődjek, aztán meglátjuk, feljebb jutok-e a ranglétrán, melyen jelenleg a 24. helyen állok. Amikor elkezdtem snowboardozni, nem voltak terveim, csak élveztem. Addig szeretném folytatni, ameddig képes rá a szervezetem, az mindegy, hogy versenyzői vagy hobbi szinten, de űzni fogom, amíg csak lehet.

 

Jakab Anett azonnal beleszeretett a snowbordozásba

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában