Kajak-kenu

2023.04.30. 17:10

A Desedán indította el a szezont a maraton szakág

Sikeres szezonnyitót tudhat maga mögött a kajak-kenu maraton szakág, amely csodás környezetben, a Kaposvár melletti Deseda tavon vágott neki az évnek.

Klein Péter

Lassan már hagyomány, hogy a Kaposvári Vízügyi SC rendezi az év első versenyét a maraton szakág számára, s ez most sem volt másképp: az ország legjobbjai ezúttal is a Deseda tavon csatáztak egymással. A kiélezett futamokat a maraton válogatott vezetőedzője, Kadler Viktor a helyszínről követett végig.

– A Kaposvári Vízügyi SC mindig kiváló házigazdája a maraton eseményeknek, nem véletlenül tartottuk itt a szezonnyitót immár harmadik alkalommal – fogalmazott a szövetségi kapitány. – A kaposvári egy edzőverseny, egy szintfelmérő volt számunkra, egy hónappal az Európa-bajnokságra is válogatóként szolgáló magyar bajnokság előtt. A szezon első versenye mindig tartogat egy kis meglepetést, hibákat, amiket van még idejük kijavítani a sportolóknak, ezért is volt fontos, hogy versenykörülmények között tudjanak készülni, hiszen így minél jobb formába kerülnek a Kadler Gusztáv magyar bajnokságra, majd az Európa-bajnokságra is.

– Kiválóak a körülmények, csodás a helyszín és remek az időjárás – mondta Ruud Heijselaar a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség maraton bizottságának elnöke, aki szintén a helyszínen tekintette meg a magyar maratonisták idei első megméretését. A sportvezető kiemelte: bízik benne, hogy jó világ- és Európa-bajnokság elé néz a szakág.

Az évadnyitó maraton és a fiatalok számára kiírt XII. Vígh Sándor Emlékverseny természetesen ezúttal is a névadó emléktáblájának koszorúzásával vette kezdetét.
– Ezt a versenyt a felkészülésünk egyik állomásának tekintjük, amit az időjárás eléggé befolyásolt, hiszen az edzőtáborból hazaérkezve elég hideg idő fogadott bennünket – mondta Faludy András, a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője. – Emellett betegség is hátráltatta a sportolóinkat, sőt ez Ipoly-Várkonyi Zéténynél, aki megnyerte az országos fizikai felmérőt, annyira elhúzódott, hogy nem tudott elindulni, pedig szép eredményre lett volna hivatott. A tavalyi győztesünk, Szerafin Zsófia sem állt rajthoz, mivel ő most az 500 méteres távra készül, és úgy néz ki, számítanak is rá a válogatottnál, a négyes vezérevezőseként.

A nőknél azonban így is nagy csatára lehetett számítani, hiszen a két klasszis, Kiszli Vanda és Czéllai-Vörös Zsófia akárcsak az előző évben, ezúttal is ott volt a mezőnyben.
– Hasonlóan nagy csata alakult ki, amibe az U23-as világbajnokság dobogósa, Csépe Panna is beleszólt, aki sokat fejlődött az elmúlt időszakban – tette hozzá Faludy András. – A legjobbak is komolyan vették a szezonnyitót, hiszen már előző nap a Desedán edzettek, hiszen meg akarták mutatni, hogy jó formában vannak. A pályát is ennek megfelelően alakítottuk ki, nem a klasszikus maratoni távon, hanem világjátékok pályán versenyeztek, ami technikásabb, rövidebb, látványosabb, közönségbarátabb.

Az évadnyitó maraton verseny dobogósai és somogyi eredményei
K1 férfi felnőtt 20 km: 1. Péli Zalán (Hármaspálya SE), 2. Boros Adrián (Graboplast Győri VSE), 3. Máraligeti Áron (Budapest Honvéd), 7. Csima Ferenc (Kaposvár).
K1 férfi ifjúsági (U17-U18), 20 km: 1. Kékesi Árpád (Vác), 2. Zemen Dániel (Margitszigeti Építők), 3. Edöcsény Botond László (Budapest Honvéd), 8. Mácsai Zsombor Ádám (Kaposvár).
K1 női felnőtt 20 km: 1. Kiszli Vanda (Atomerőmű SE), 2. Csépe Panna (Újpesti TE), 3. Czéllai-Vörös Zsófia (Graboplast Győr).
K1 női ifjúsági (U17-U18), 20 km: 1. Vígh Vivien (Szekszárd), 2. Kmetyó Klaudia (Újpesti TE), 3. Reisz Janka (Újpesti TE).
C1 férfi ifjúsági (U17-U18), 20 km: 1. Pluzsik Mihály (Szentendre), 2. Vida Zsombor Hunor (Csepel).

A Vígh Sándor Emlékverseny somogyi eredményei
MK1 férfi gyermek U11, 2000 m: 3. Bajzik Péter (Kaposvár).
MK1 férfi kölyök U13, 2000 m: 5. Bagó Ábel Benedek (Kaposvár).
MK1 női kölyök U13, 2000 m: 1. Kuma Lujza (Kaposvár), 5. Regényi Júlia (Kaposvár), 9. Raskoványi Száva (Kaposvár).
K1 női kölyök U14, 2000 m: 11. Kulcsár Bori (Siófok), 13. Csapó Izabella (Kaposvár).
K1 férfi kölyök U13, 2000 m: 3. Kohulák Máté Tibor (Kaposvár).
K1 férfi serdülő U16, 2000 m: 2. Skobrák István (Kaposvár).
C1 férfi kölyök U14, 2000 m: 1. Szerafin Mátyás (Kaposvár).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában