Röplabda

2023.07.14. 14:09

Ezüstöt szereztek a lányok, ötödikek lettek a fiúk

Befejeződött az U19-es MEVZA-torna a magyar korosztályos röplabda-válogatottaknak Mariborban. A lányokat Radnai Lili és Radnai Luca, a fiúkat Zarka Márton és Tóth Gábor képviselte.

Radnai Lili is szerepelt az U19-es válogatottban

Az első nap az augusztusi magyar-horvát közös rendezésű U19-es világbajnokságra készülő lánycsapat két győzelemmel nyitott, a kiváló eredmény mellett a játék képe is azt mutatta, hogy jó úton halad Kőnig Gábor együttese.

Kőnig Gábor: – A mai két meccsünkön szerzett két győzelemnek nagyon örülünk természetesen, de az eredménynél fontosabb, hogy játékba lendüljünk és egyre jobban megismerjék egymást a játékosok is mérkőzés körülmények között. Az is fontos, lássuk mi az amin még dolgoznunk kell és a következő időszakban hasznosíthassuk az itt szerzett tapasztalatokat.

A fiúk a mezőny két legerősebb ellenfelével kezdtek és ugyan játszmát nem sikerült rabolni, de a mérkőzések egyes szakaszaiban kifejezetten bíztató dolgokat lehetett látni a pályán.

Weczera Csaba: – Azt hiszem a torna két legerősebb csapatával játszottunk a mai napon, a csehek és a szlovének is fizikumban jóval erősebbek nálunk. Ezzel sajnos nem tudtunk mit kezdeni, de látjuk hova kell zárkózni.

A második játéknapon a lányok ott folytatták, ahol befejezték, először három szettben múlták felül az északi szomszédokat, majd a koraesti mérkőzésen ugyan Horvátország vonult le győztesen a pályáról, de sok pozitív tanulsága volt ennek a meccsnek is. A szakmai stáb ezúttal is kipróbált többféle szerkezeti felállást és igyekezett mindenkinek megfelelő játéklehetőséget biztosítani.

Kőnig Gábor: – A mai találkozókon szintén kísérletezgettünk egy kicsit, ami többségében jól is sikerült. Örülök, hogy minden játékosra tudunk számítani és mindenki hozzá tud tenni a csapat játékához. Jó mérkőzéseket játszottunk, jó alap ez a későbbiekre. 

A fiúk egy küzdelmes meccsen kaptak ki Szlovákiától, majd szép játékkal megszerezték első győzelmüket a tornán a horvátok ellen.

Weczera Csaba: – A mai napon már olajozottabban müködött a játékunk. Az első meccsen a szlovákok ellen elég sok nyitást hibáztunk és igazából ez elég volt a vereséghez, de már sokkal dinamikusabb játékot tudtunk játszani. A második találkozón sikerült ezeket a hibákat kiküszöbölni és ezzel megszerezni első győzelmünket. A januári Eb-selejtezőig jó lenne, ha minél több tétmérkőzést tudnánk játszani, mert itt látszik igazán, hogy meccsről meccsre mennyit tud a játék minősége javulni.

Az utolsó játéknapon a lányok az osztrákok elleni sikerrel a dobogó második fokára állhattak fel, négy győzelemmel és mindössze egy vereséggel zárva a három napot. Az eredmény több, mint hizelgő, ráadásul a szakmai stáb pontos képet kapott arról, hogy hol kell még finomítani a játékot. Kőnig Gábor szövetségi edző pár nap pihenőt adott tanítványainak, majd a hét közepén Budapesten folytatódik a felkészülés az augusztusi magyar-horvát közös rendezésű vb-re. A válogatott programot még színesíti egy EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) is Mariborban, július 23-29. között.

Kőnig Gábor: – A torna kiválóan szolgálta a felkészülésünket. Megnézhettük hol tartunk, mi az ami jól működik és mi az amit gyakorolnunk kell még a hátralevő időszakban. A csapat kíválóan küzdött, néha csak az ellenfelével, néha önmagával, de minden esetben volt valaki, aki átbillencse ezeken a periódusokon a brigádot.

A keretben helyet kaptak a Radnai-ikrek is. Mindkét játékos az előző szezonban a KNRC csapatát erősítette, Radnai Luca még egy évet marad a kaposváriaknál, de Radnai Lili máshol folytatja.

A fiúk egy szoros mérkőzésen maradtak alul a Ausztriával szemben, így az ötödikek lettek a nemzetközi tornán. Napról-napra javuló játékot nyújtott az együttes, és a négy fontos hiányzóval kiegészülve a jövőben még további szép sikereket érhetnek el Weczera Csaba tanítványai.

Weczera Csaba: – Nagyon sok tapasztalatot sikerült gyűjteni a tornán. Láttuk hol tart a többi ország válogatottja ebben a korosztályban, és hogy nekünk miben kell fejlődni, hogy utolérjük őket. Ezen fogunk dolgozni a következő fél évben a jövőbeni válogatott összetartások alatt, valamint a fiúk klubjaival is szeretném felvenni a kapcsolatot, hogy segítsenek a játékosok felkészítésében az Eb-selejtezőre a saját céljaik mellett. Voltak apró sikerélményeink és mélyponton is voltunk a három nap alatt. Minél több meccset kell játszanunk együtt, hogy tapasztaljuk ezeket a helyzeteket.

A válogatottban helyet kapott az előző idényben a Fino Kaposvár csapatát erősítő két játékos is, Tóth Gábor és Zarka Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában