Extrém erőpróba

2023.08.06. 15:46

A női mezőnyben megvédte tavalyi elsőségét Tomaschof Kata

A férfiaknál Havas Péter, a nőknél pedig idén is Tomaschof Kata, a Ferencváros triatlonistája nyerte Nagyatádon a hagyományos eXtremeMant. Először fordult elő a nagyatádi verseny történetében, hogy Havas Péter személyében ötven éven felüli győztest köszönthettek.

Fenyő Gábor

Forrás: eXtremeMan Nagyatád

Még anno majd három és fél évtizede, 1990-ben rendezték az első ironman-versenyt Nagyatádon és környékén. Egy évvel később már ez volt az ironman hosszú távú országos tiatlon-bajnokság, amelyből egymás után 32-őt rendeztek. Idén ugyanis nem Nagyatád a házigazda; a hétvégi megmozdulás ranglistaverseny volt.

 

Ennek ellenére vagy 300-an sorakoztak fel a rajthoz Gyékényesen – egészen pontosan 358 férfi és 34 nem kevésbé elszánt hölgy, – hogy megkezdjék emberfeletti küzdelmüket az irdatlan távokkal. Az egyéni indulók után rajtoltak el a váltók, ahol kettő híján 80 csapat nevezett. Elsőként a 3,8 kilométeres úszás várt a bátor résztvevőkre, majd következett a 180 kilométeres kerékpározás, végül pedig amolyan „levezetésként” a maratoni, majd 42,2 km-es futás. Ráadásul a résztvevőknek a meglehetősen mostoha időjárással, az esővel is meg kellett küzdeniük.

– Igaz, hogy most nem országos bajnokság, hanem ranglistaverseny az eXtremeMan Nagyatád, továbbra is népszerű külföldön. Tíz országból érkeztek indulók a dél-somogyi kisvárosba  – tudtuk meg Péter Attilától, aki már a kezdetek, vagyis 1990 óta a hagyományos nagyatádi erőpróba szpíkere.

eXtremeMan Nagyatád

Az idei eXteremeMan Man viadalt a férfiaknál a több mint 50 esztendős Havas Péter nyerte, míg a nőknél Tomaschof Kata, a Fradi versenyzője megvédte tavalyi elsőségét. Érdekesség, hogy a Nagyatádról indult, jelenleg a Family Tree-Triatlon SE Székesfehérvár szíveiben versenyző Janota Zoltán lett az abszolút értékelésben a harmadik.

A 34. eXtremeMan Nagyatád végeredménye:

Férfiak (358 induló – 348 célba érkező): 1. Havas Péter (Mugenrace) 9,31:17, 2. Farkas Tibor (Ensport) 9,43:43, 3. Janota Zoltán (Family Tree-Triatlon SE Székesfehérvár) 9:45,36.

Nők (34 induló – mindeki célba ért): 1. Tomaschof kata (Bp. Ferencváros) 10:55,03, 2. Varga Eszter (11:34,07, 3. Gugán Zsófia (Mogyi SE Baja) 11:34,28.

A váltóknál (78 együttes) a házigazda Triatád csapata, az Ifjú Szenyorok (Kocsis Péter és Alssecz Gábor) bizonyultak a legjobbnak jobb idővel, mint az egyéni győztes.

x x x

A hagyományos eXtremeMan Nagyatád mellett több kísérőversenyt is rendeztek a dél-somogyi kisvárosban. Az eXtremeMan Q135-öt (három csapat) az „Ötvenesek hét óra körül” társaság nyerte, míg a 98,5-öt (61 induló) Füzesy Dávid, az ITT 92 km-et (hat induló) Hegyi Péter,  a maratoni futást (egy induló) Bedics Zlatko, a félmaradtont (öt induló) ifjabb Francz Zoltán, a negyed maratont (12 induló) Diviánszki Imre, míg a nyolcad maratont (13 induló) Borsi Csongor nyerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában