Atlétika

2023.08.14. 13:50

Ezek a sztárfellépők adnak koncertet minden idők legszebb maratonpályája mentén

Már csak öt nap, és augusztus 19-én elkezdődik Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság. Hétfőn délelőtt a belvárosban, a Hősök terén a magyar szervezőbizottság egy sajtótájékoztató keretein belül leleplezte a különleges kábelkamera-rendszert, beszámolt a maraton útvonalát érintő lezárásokról, valamint ismertetőt adott a maratoni versenyek idején a szurkolók számára elérhető programokról.

Az atlétika egyik legnépszerűbb versenyszáma a maratonfutás, amelyet Budapest utcáin ingyenesen lehet majd megtekinteni a vb utolsó hétvégéjén: a női augusztus 26-án, a férfi 27-én reggel 7-kor rajtol el. A szervezők a világ legszebb maratonpályáját hozzák létre a Hősök tere – Andrássy út – Bajcsy-Zilinszky út – Roosevelt tér – Lánchíd – Alagút – Várkert bazár útvonalon kialakított 10 kilométeres körpályán, ésa Hősök terét a Kodály körönddel összekötő 980 méter hosszú szakaszon már fel is építettek egy, a közvetítést még látványosabbá tevő kábelkamera-rendszert.A budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs az esemény elején elmondta, két, 40 méter magas és 60 tonnás daru között van kifeszítve ez az egyedülálló, majdnem egy kilométer hosszúságú kábelrendszer.

Németh Balázs a Hősök terén elárulta, a 980 méter hosszúságú kábelkamera-rendszer már készen állFOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

A maratoni versenyek idején a belvárosban, az útvonal mentén több helyen is lesznek majd szurkolói élménypontok, ahol például futópadokat is ki lehet próbálni; delesznek zenés programok is, amelyeken ismert zenészek, zenekarok adnak koncerteket. Németh Balázs ezekről is tett említést a sajtótájékoztatón.

„Élményt adunk az utcai versenyeken is, koncertekkel, meglepetés programokkal várjuk a szurkolókat a verseny teljes útvonalán.Hárommilliárd ember készülékén lesz elérhető a közvetítés a világ legszebb maratoni útvonalán zajló versenyekről,akik közül sokmillióan biztosan végig is nézik majd a maratont. Nemcsak a várost mutatjuk meg nekik, hanem azt is, hogy milyen hangulat, milyen látványos programok várták itt a sportolókat és a közönséget, köztük több egyesület fiatal atlétáit" – mondta Németh Balázs.

Már az utolsó munkálatok folynak a Hősök terén, hogy a hely készen álljon az utcai versenyek rajtjáraFOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Az események a Hősök terére, a Magyar Tudományos Akadémia előtti területre és a Várkert Bazár előtti útszakaszra koncentrálódnak majd. A szervezők azt is elárulták, hogyaugusztus 26-án reggel a Follow the Violin, másnap reggel pedig a Szakács Gergő Akusztik zenél. De mellettük többek között Miklósa Erika is fellép, a Clark Ádám téren pedig a Magyar Honvédség zenekara is előadást tart. 

Mind a hat utcai versenyen (a két maratonon és a négy gyaloglószámban) lesznek magyar atléták a mezőnyben, így bőven lesz kikért szurkolni a magyar durkkereknek is. Ráadásul a világbajnokság is az utcán indul, hiszenaugusztus 19-én reggel a férfiak 20 km-es gyaloglásával, a Hősök téren kezdődik meg Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye.

Az óriási rajtkapu fontos eleme lesz a budapesti vb utcai versenyeinekFOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

 

A maraton útvonalán folyamatosan épülnek gyalogoshidak és egyéb, a versenyhez és annak minél látványosabbá tételéhez szükséges eszközök, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy több, forgalmas közlekedési útvonalat idejében részlegesen le kell majd zárniuk a szervezőknek. Ezért a következő két hétben több helyen is ideiglenes lezárásokkal és parkolási tilalmakkal kell szembesülniük az arra autózóknak.

A szervezők segítségül elmondták, hogy a lezarasok.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon és a BKK elérhetőségeinfolyamatosan lehet tájékozódni az aktuális, időszaki lezárásokkal kapcsolatban, azonban kiemelték, teljes útzár csak a maraton két napjának reggelén lesz.

Németh Balázs elmondta, hogy már 104 különböző országból érkeznek szurkolók a világbajnokságraFOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Németh Balázs a sajtótájékoztató végén hozzátette,a több mint 300 ezer eladott jegynek mintegy felét külföldi állampolgárok vásárolták meg,és Kuvait személyében a napokban a 104. különböző országból is érkezett jegyigénylés, így további egy nemzet képviselője viheti majd haza tervek szerint a pozitív élményeit Budapestről, és terjesztheti a jó hírét Magyarországnak és a magyar rendezésnek.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában