Adorján József Emlékverseny

2023.10.21. 13:53

Adu Bácsi tiszteletére ugrottak medencébe az ifjú tehetségek

Szombaton a Csik Ferenc Versenyuszodában közel százötven versenyző állt rajtkőre a legendás edző, a kaposvári úszósport megalapozója, Adorján József emléke előtt tisztelegve.

Őszi Ádám

Fotó: Muzsl

A hagyományoknak megfelelően Adu bácsi mellszobrának a megkoszorúzásával vette kezdetét a 42. Adorján József Emlékverseny, melyet Kovács Zsófia, az 1.MCM-Diamant Adorján SE edzője és sajtóreferense nyitott meg:

– Az idei emlékversenyre közel százötven sportoló nevezett. Ez kevesebb, mint amihez hozzászokhattunk, de mivel pont ezen a hétvégén rendezik a budapesti világkupát, így nem csodálkozunk rajta, hogy sokan "elcsábultak" és úgy döntöttek, hogy élőben nézik meg a felnőtt példaképeket. Így is büszkeséggel tölt el minket, hogy Adorján József emléke előtt tisztelegve ilyen sok egyesületet tudtunk megmozdítani a régióban. A legkisebbektől a legnagyobbakig rajtkőhöz állnak ma a tehetségek, akiknek ez egy kiváló alkalom arra, hogy egy nagy uszodában, bajnoki szintű, világkupára alkalmas körülmények között ugorjanak vízbe. A gyerekeknek sok esetben ijesztő egy ilyen hatalmas uszoda, de ilyenkor a versenybírók által odafigyelve, barátságos környezetben tapasztalhatják meg azt, hogyan is kell megfogni azt a számunkra hatalmas rajtkövet, és hogyan kell elrajtolni róla. Azt tudni kell, hogy ez merőben más, mint a huszonötös medence, amiben a többség gyakorol a hétköznapokban. Ezzel is próbáljuk segíteni a régió utánpótlását, hogy ilyen szintű és színvonalú versenyeknek adunk otthont.

– Egy ilyen versenyen mindenki megtalálhatja magának az ideális távot és a megfelelő úszásnemet, a versenyzők ma közel ötszáz alkalommal ugranak vízbe. A felkészülés időszakában járunk, a gyerekek többsége szeptemberben jött vissza úszni  – árulta el Kovács Zsófi, aki hozzátette. –Ez azt jelenti, hogy nekik a nyár folyamán jó pár hét, vagy akár egy bő hónap is kimaradt. Ilyenkor újra kell kezdeni az alapozást a téli időszakra. A nagyobbak főként izomtömeget növelnek és súlyokkal dolgoznak, a kisebbek viszont halmozzák a vízben a kilométereket. Ez egy jó alkalom arra, hogy mindenki felmérje, hogy hol tart a felkészülésben. Nagyon örülünk, hogy ma ennyien eljöttek és reméljük, hogy Adorján József tiszteletére még nagyon sok éven át megtudjuk rendezni ezt az emlékversenyt.

A 42. Adorján József emlékversenyen tizenegy egyesület közel százötven versenyzője ugrott medencébe. Megyénket a rendező 1.MCM-Diamant Adorján SE sportolói mellett ezúttal csupán a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola tehetségei képviselték. Rajtkőhöz állt három ukrán tehetség is – Nika Sharafutdinova, Maria Diachenko és Valeriy Primachik – , akik a háború kitörése óta Kaposváron edzenek.

Adorján József (1894-1976) kiváló sportember volt, aki az úszáson kívül számos más sportágban is jeleskedett. Volt amatőr labdarúgó válogatott, vízilabdázott, futóversenyeket nyert, sakk- és kardvívó versenyeken is képviseltette magát. Nevéhez fűződik városunk úszósportjának megalapozása, felvirágoztatása. Hazánkban ő oktatta először a „krall-technikát”. Edzőként elindította többek között az úszó olimpiai bajnok Csík Ferencet, az olimpiai bronzérmes Lengyel Árpádot, Németh Sándort örökös magyar bajnokot és Győrfi Endre olimpiai ezüstérmes vízilabdázót.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában