Kajak

2023.10.19. 19:32

Valóra váltotta az álmokat az aranylány

A maraton világ-, Európa- és magyar bajnokságon is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára Szerafin Zsófia, a Kaposvári Vízügyi SC kajakosa, aki a következő idényben már az U23-asok mezőnyében alkotna maradandót.

Klein Péter Nándor

Utolsó éves ifistaként feltette a koronát teljesítményére Szerafin Zsófia, aki minden nagyobb maraton versenyt megnyert. A Kaposvári Vízügyi SC sportolója ebben az idényben fokozatosan lendült bele a versenyzésbe, – ami mellett érettségi vizsgát tett, felvételizett az egyetemre és jogosítványt is szerzett – de végül felülhetett a világ tetejére a dániai maraton világbajnokságon. Ebből az alkalomból köszöntötte őt csütörtökön a Deseda partján álló csónakházában a Kaposvári Vízügyi SC, valamint a város vezetése.

– Mindig jó egy bajnok köszöntésére érkezni – hangsúlyozta Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere. – A város büszke a bajnokaira, Zsófi pedig a remek példa arra, hogy a Desedáról is el lehet jutni a világbajnokságra, innét indulva is el lehet érni kiváló eredményeket.

– Az álmokat nemcsak álmodni, hanem élni is kell – fogalmazott Faludy András, a Kaposvári Vízügyi SC vezetőedzője. – Mertünk nagyot álmodni, ami rengeteg lemondással, áldozattal járt mindannyiunk részéről, de megérte, hiszen, amikor megszólal a himnusz egy nemzetközi versenyen, akkor az ember minden nehézséget elfelejt. Egy igazi példakép került újra közénk. Nekünk Borhi Zsombor volt a példaképünk, a mostani fiataloknak pedig Szerafin Zsófia lehet az. Nem titkolt célunk volt, hogy utolsó éves ifistaként egy aranyéremmel spékeljük meg az előző évi világbajnoki ezüstérmet. Az év elején az érettségire koncentrált, a magyar bajnokságot éppen csak megnyerte, húsz centiméterrel, de a legnagyobb riválisát verte, így már akkor tudtuk, hogy fizikálisan rendben van. Az Európa-bajokságon a peches sort race után zseniális versenyzéssel győzött, a formája pedig tovább javult. Így a világbajnokságon olyan robbanékonysággal, állóképességgel, magabiztossággal és taktikai fegyelmezettséggel múlta felül a mezőnyt, ami elképesztő. Zsófi a következő idényben napi kétszer fog edzni, így megnyílik az út az 500 és az 1000 méter felé is, nehéz lesz, hiszen 19 évesen kell felvennie a versenyt az U23-asok mezőnyében, azonban úgy vélem, van akkor klasszis, hogy ez sikerülhet.

– Tavaly második helyen végeztem a világbajnokságon, így az idén az volt a célom, hogy felállhassak a dobogó tetejére – mondta Szerafin Zsófia, a Kaposvári Vízügyi SC sportolója. – Az ifi korosztályból kikerülve első éves U23-as leszek, sok új kihívás vár majd rám, remélem, hasonló sikerekkel. Szeretnék rövidebb távokon is maradandót alkotni akár egyéniben, akár csapathajóban, de nagyon erős a magyar mezőny.

A Kaposvári Vízügyi SC idénye a horvátországi Rogotinban zárul majd, egy egyhetes edzőtáborral.
– A vízi szezont Rogotinban zárjuk, ez már szinte hagyomány – tette hozzá Faludy András. – Az utolsó jó időt kihasználva evezünk, ilyenkor sokkal terhelhetőbbek a sportolók, jobb a hangulat, szinte észre sem veszik a nagy távolságokat, amiket megtesznek a vízen. A hangulaton sokat dob, hogy ilyenkor érik a gránátalma és a mandarin, valamint az is, hogy helyiek is örülnek nekünk, szinte már családtagként köszöntenek bennünket.

Faludy András kérdésünkre válaszolva elmondta, az egyesület összességében tartotta az előző évi eredményeket, bár utánpótlásszinten egy kicsit visszaesett, hiszen bezárt a tanmedence, ami egy hatalmas érvágás a legkisebbeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában