Quad

2023.11.05. 13:20

Felnőttek és juniorok között is eredményes Mohácsi Zsófia

A fiatal kaposvári quados, Mohácsi Zsófia már évek óta sikert sikerre halmoz. A hazai mezőnyben szinte rendszeresen rajthoz áll, de az utóbbi időben már a német és horvátországi bajnokságokban is rendre megméretteti magát. Az eddigi eredményeiről, és a közeli jövőről beszélgettünk a fiatal sportolóval.

Barkóczy László

– Egész évben kiemelkedően versenyeztél. Hogyan alakultak a szezonzáró versenyek?

– Az idei versenyszezonban már tizenhat versenyen vagyok túl. Magyarországon, Németországban, de még Horvátországban is rajthoz álltam. Az utolsó versenyek nagyon különlegesnek számítanak a szezonomban. A horvátországi quadcross utolsó fordulójára sajnos nem tudtam elmenni betegség miatt. Másnap lett volna a soron következő magyar országos bajnoki futam, amire így szintén nem tudtam elmenniA Deutsche DMV Quad Meisterschaft quad bajnoki verseny utolsó fordulóját, a wittstocki versenyt, a közelgő hatalmas vihar miatt törölték. De nagyon emlékezetes marad számomra – a magyar csapat legfiatalabb tagjaként – a neuenhasslaui verseny, ahol szinte Dávid és Góliát eposza elevenedett meg a versenypályán. A németországi versenysorozatban két kategóriában is érdekelt vagyok, a Klasse 2 és a Klasse 6 (junior) osztályban. Ezeken a versenyeken egy junior 250 cm3-es Yamaha quaddal, és egy 450 cm3-es KTM quaddal szoktam indulni. Sajnos a neuenhasslaui versenyen a nagyobb KTM quadom meghibásodott az első futamban, így kénytelen voltam a kisebb quadommal szembeszállni a majd kétszer nagyobb méretű és erejű, idősebb korosztályban induló vetélytársaimmal. Megfogalmazhatatlan érzés egy kicsike kis quaddal felsorakozni a rajtrácsra ahol öt-hat, kétszer akkora quad hangja és a több száz lóerő által keltett rezgés tombol a rajtvonalon. Közben pedig nekem csak a rajtra szabad koncentrálni. Az indulás előtti pillanatokban hatalmas stressz gyülemlik fel a versenyzőkben. De ennek kezelését egész évben gyakorlom, igy elég jól sikerültek a rajtjaim. Mind a négy futamban a második helyre tudtam feljönni, miközben hatalmas csatákat vívtunk barátommal Thomas Kramerrel. Sajnos az egyik futamban Mico Ricker – akivel már sokszor versenyeztem a Klasse 6 osztályban– hatalmasat bukott. A Junior mezőny könnyebb volt kicsit, az osztály összes futamát, megnyertem. Sajnos a nap végén derült ki, hogy az egy-egy futamból diszkvalifikáltak, pálya elhagyása miatt (egyik kerekem lecsúszott a pályáról) így a nap végén ez miatt egy második és egy harmadik hellyel gazdagodtam a németországi ponttabellán. 

– Aki rendszeresen követi a közösségi oldalaidat, egy igazán különleges képet is láthat. Ott a világbajnok USA ATV MX team csapatával készítettél közös fotót.

– Igen, a világ legjelentősebb quados versenyére kaptam meghívást az olaszországi Cingoliben, a nemzetek crossa elnevezésű kétnapos versenyre. Hatalmas élmény volt karnyújtásnyira találkozni a világ legjobb quadosaival. Nagyon közvetlenek voltak pár szót még beszéltünk is, vicces volt a jelenet, amikor Bryce Fordnak én adtam autogramot.

 

– De nem csak külföldön jártál. Somogyban is – az általad király kategóriának nevezett – quad qrosssban is rajthoz álltál Somogyváron.

– Igen, Somogyváron quad mxq2 kategóriában indultam. A cross 250 cm3-es Yamaha quadommal érkeztünk a versenyre a csapattal és a családommal. Megint a 450 cm3-es quadok, és az idősebb, 18-30 éves versenyzőkkel szemben. A somogyvári quadcross verseny egy regisztrált verseny volt, így nem tartozott az évvégi pont vadászatba. Közel 130 induló volt, vegyesen motorosok és quadosok, öt országból. Az első futamon harmadik helyen, míg a második futamon negyedik helyen végeztem. Kategóriámban első helyezést értem el. A felnőttek között lecsúsztam a dobogóról, de a negyedik helynek is nagyon örültem. 

– Hogyan folytatódik a versenyszezon?

– A magyar bajnokságban, már csak egy versenyem van hátra, Quad-Track stílusban, Miskolcon. Utána már csak az ünnepélyes díjátadók vannak vissza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában