Vízilabda ünnep

2024.02.29. 14:58

Remek történetekre és emberekre épül a Kaposvári VK jubileuma

Bállal ünnepelte alapításának 25. évfordulóját a Kaposvári Vízilabda Klub. A MATE Kaposvári Campusán az egyesület sportlói, vezetői és edzői közösen emlékeztek meg a jubileumról.

Klein Péter Nándor

Fotó: Lang Róbert

Az ország legsikeresebb csapatsportjában ér el rendre kiváló eredményeket a Kaposvári Vízilabda Klub, amely alapításának 25. évfordulóját ünnepelte. Az eseményen az egyesület elnöke, Radics Gyula múltról és a jelenről is beszélt.
– Talán a klub legsikeresebb időszakát éljük, hiszen az országos utánpótlás-csapataink, valamint a felnőtt csapatunk is a felsőházban szerepelhet – fogalmazott Radics Gyula. – A támogatóink mellett egy hatalmas köszönet jár ezért a szülőknek, hiszen ránk bízzák a gyerekeiket, akik nélkül nincs remény arra, hogy ez a klub a továbbiakban is létezzen, hiszen az övék a jövő. 

Radics Gyula, a Kaposvári VK elnöke
Fotó: Lang Róbert

A Kaposvári VK elnöke Repa Imrét és Csutor Ferencet is méltatta beszédében, hiszen elévülhetetlen érdemük volt a klub megalapításában, de köszönetet mondott Dobos Pálnak is, aki a leghosszabb ideig vezette az egyesületet, amelyet jubileum alkalmából Szita Károly, Kaposvár polgármestere egy emlékplakettel köszöntött. 
– Jó nézni, ahogy a klub kötelékébe tartozó fiatalok élettel töltik meg az uszodát, akik példaképként tekintenek az OB I. -es csapat tagjaira – hangsúlyozta a városvezető. – Ezért is támogatja Kaposvár kiemelten az élsportot, hiszen az itt élő fiataloknak szükségük van a példaképekre. 

Szita Károly is köszöntötte a Kaposvári VK-t
Fotó: Lang Róbert

Ezt követően idősebb Berta József, a kaposváriak élő legendája vállalkozott arra a feladatra, hogy összegezze a KVK elmúlt 25 évét, miközben a kivetítőn az elmúlt negyed évszázad legemlékezetesebb pillanatképei repítettek vissza a múltba mindenkit. 
– Megtisztelő, de nem könnyű feladat a Kaposvári VK történelméről beszélni – kezdte idősebb Berta József, a Kaposvári VK legendája. – Elrévedve a régi dokumentumok között elkalandoztam az emlékeimben. Azt mondják, nincs hagyománya a vízilabdázásnak Kaposváron, ez valamennyire igaz, azonban már egy 1934-ben kiadott könyvben is megemlítették a kaposvári Turul csapatát, amely akkor a másodosztályban szerepelt. A nagyobb előrelépés Murci bácsi, azaz Győrfi Endre és Piskóti Péter nevéhez fűződik, hiszen az 1970-as években az OB II.-ben szereplő felnőtt csapat mellett minden korosztályban volt egy-egy utánpótlás-csapat is. Ez annak is köszönhető, hogy 1968-ban átadták a fedett medencét és elindult a toborzás a városban. Ekkor kerültem én is kapcsolatba a vízilabdával. 1981-ben azonban megszűnt a csapat és 18 évet kellett várni egy új történet kezdetére, 1999-ben alapították ugyanis a Kaposvári Vízilabda Klubot, amely az OB II.-ben kezdte hódító útját. Ez nehezen indult, ugyanis csak a következő évben szereztük meg az első győzelmet a Pápa ellen. 

Idősebb Berta József szedte csokorba a Kaposvári VK történetét 
Fotó: Lang Róbert

Ezt követően aztán jött a többi, s ezzel karöltve számos jobbnál-jobb, máig emlékezetes mérkőzés, történet. 
– Tatabányán úgy játszottunk, hogy a medence partján térdig ért a hó, emiatt hatalmas volt a pára a medencében, amin még a villanyfény sem segített – nosztalgiázott idősebb Berta József, aki a mai napig a klub utánpótlásában dolgozik. – Az utazásokat mindig kártyapartik színesítették, de az evés-ivás sem maradt el, illetve a híres tatabányai rosé is előkerült párszor. Sőt, olyan is előfordult, hogy a busz éppen az igali kocsma előtt robbant le... 

A BVSC legyőzésével avatták fel a Csik Ferenc Versenyuszodát

– 2001-ben a második hellyel megszereztük az első osztályú indulási jogot, de az infrastruktúra hiányában visszaléptünk – folytatat id. Berta József. – 2003-ban női csapatot is alakítottunk az ifi korosztályban, olyan tehetségekkel, mint Kovács Dóra és Berta Blanka, akik később háromszoros magyar felnőtt bajnokok és válogatottak lettek. A 2005/2006-os évadban az Orvosegyetem csapata, OSC Kaposvár néven indult az első osztályban, így a városba hozta az akkori világsztárokat. Utóbbiban mi sem maradtunk el sokáig, hiszen 2006-ban leigazoltuk a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Tóth Frankot. A 2009/2010-es évadban az uszoda felújítása miatt az edzéseket Igalban tartottuk, a hazai mérkőzéseket pedig Nagykanizsán rendeztük. 2010/2011-es idényben, Bereczki Miklós irányításával volt, hogy a Desedában edzettünk, hiszen még nem készült el az uszoda. Ebben az időszakban sokan elhagyták a klubot, de mégis sikerült kiharcolni az élvonalba jutást, egy kaposvári fiatalokra építő csapattal. 2011-ben visszaköltöztünk a felújított városi fürdőbe, majd nem sokkal később következett az első OB I.-es mérkőzésünk. 2012-ben igazoltuk le a horvát válogatott David Burburant és a rájátszást bár az utolsó helyről kezdtük, végül a kilencediken fejeztük be a bajnokságot. Ezt a teljesítményt megkoronázva ifjabb Berta József világbajnoki ezüstérmet szerzett az utánpótlás-válogatott színeiben. A 2013/2014 újjáéledt a női vízilabda és megnyerték a másodosztályt. 2014-ben a Kaposvári VK játékosaiból alkotott csapat nyerte a strandvízilabda-bajnokságot. 2014/2015-ben Egyiptomban nyertünk nemzetközi tornát, ami megalapozta minden idők eddigi legjobb OB I.-es szereplését, ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltánnal a kapuba a hetedik helyen végeztünk. Ebben az évben a második csapatuk megnyerte az OB II.-t és feljutott a másodosztályba. 2019-ben érkezett Surányi László, mint vezetőedző, aki a mai napig irányítja a felnőtt csapatot. A Csik Ferenc Versenyuszodát a BVSC legyőzésével avattuk fel, majd újraélesztettük a Sulipóló bajnokságot, de jött a Covid, ami mindent befolyásolt. Jelenleg csak magyar játékosokkal várjuk a folytatást és bízunk abban, hogy az eddigi legjobb, hetedik helyet is felülmúljuk a felnőttek között. Az utánpótlásunkban is bízhatunk, hiszen a fiatalok szintén bent vannak az ország legjobb tizenkét csapta között. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában