Kosárlabda

2024.03.30. 20:48

Újabb vereség és óriási csalódás, alapszakasz utolsó a Kaposvár

Az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság (NB I./A) 26. fordulójában az NHSZ-Szolnoki Olajbányász csapatát fogadta a Kometa Kaposvári KK, mely a mérkőzés elején beragadt és ez döntőnek bizonyult, így Dalibor Damjanovic együttese zsinórban öt vereséggel, sereghajtóként zárta az alapszakaszt.

Fotó: Lang Róbert

Bogdán Benedek sérülés, Antalics Dániel betegség, míg a Kometa Kaposvári KK legponterősebb játékosa, Remy Abell szintén sérülés miatt kényszerült kihagyni az alapszakasz utolsó mérkőzését. A két klub legutóbbi tizenegy összecsapását ráadásul kivétel nélkül az NHSZ-Szolnoki Olajbányász nyerte. Az előjelek tehát nem voltak túl meggyőzőek somogyi szempontból.

Wiggins zsákolásával indult az alapszakasz utolsó összecsapása, Paár triplája pedig eltörpült a szoljoki pontok tengerében, így 3:11-es állásnál, roppant hamar jött az első hazai időkérés. A Kaposvár az első negyedben tíz ponton kívülre került, jó kezdésről így nem beszélhettünk (18–28).

A második játékrészben időlegesen tartotta a két csapat közötti távolságot az Olajbányász, mely a negyed közepén kiengedett, hullámvölgybe került. Jackson triplája, majd Koprivica palánk alatti jó megoldása lőtávon belülre hozta a Kaposvári KK-t, mely Eaddy hármasával 32:35-ig zárkózott. Jött is a vendég időkérés, Oliver Vidin az Olajbányász edzője igyekezett rendet tenni a fejekben. Ez jól sikerült, újra ellépett a Szolnok, de volt hazai válasz, így a félidő előtt, 43–46-nál az egyenlítésért támadhatott a somogyi együttes. A sikeres akció elmaradt, a túloldalon viszont "ült" Eads triplakísérlete, így a vendégek hatpontos előnnyel mehettek a szünetre (43–49).

Érdekesség, hogy az első félidő után Jackson volt a mezőny legponterősebb játékosa, kereken (mindössze) tíz ponttal, annak ellenére, hogy a csapatok elég szép ponttermést tettek az eredményjelzőre. 

A fordulás után egy pillanat erejéig ismét kétszámjegyű lett a különbség, előnyét azonban nem tudta növelni a Szolnok, így a Kaposvár folyamatosan lőtávon belül loholt ellenfele után (50–55). Az egyenlítési lehetőséghez egy sikeres védekezés kellett volna 55–57-nél, ez azonban elmaradt, Jovanovic triplája ugyanis elhallgatatta a Kaposvár Aréna egyre lelkesebb hazai publikumát (55–60). A játékrész utolsó percében kilenc ponttal ellépett a vendég csapat, Eaddy triplája viszont némileg életben tartotta a hazai esélyeket a fordítást illetően (63–69).

Az utolsó tíz perc azonban nem indult jól hazai szempontból, a Szolnok ugyanis újra tízpontos különbséget rakott az eredményjelzőre (66–76). A találkozó vége előtt két perccel, Filipovity kosara még felcsillant a remény (86–90), amit aztán egy időkérés után Wiggins zsákolása szertefoszlatott (86–92). Noha Damjanovic együttese ezúttal nem adta fel és végig küzdött, a tényen ez nem változtat, miszerint a nemrég még a felsőházi rájátszásért küzdő Kometa Kaposvári KK a legutóbbi öt bajnokiján vereséget szenvedett és végül a tabella legalján, sereghajtóként zárta az alapszakaszt (90–96).

A Kometa Kaposvári KK a play out-ot és azzal együtt a bennmaradásért folytatott harcot április 13-án, szombaton kezdi majd meg idegenben. A pontos és hivatalos menetrendre azonban még várni kell.


Kometa Kaposvári KK–NHSZ-Szolnoki Olajbányász 90–96 (18–28, 25–21, 20–20, 27–27)
Kaposvár Aréna: 1100 néző, V.: Kapitány G., Kovács N., Téczely R. 

Kometa Kaposvári KK: Paár M. (3/3), Filipovity (15/6), Eaddy (20/18), Koprivica (9), Krnjajski (9). Csere: Halmai (3), Puska (-), Jackson (15/6), Hajduk (-), Jean-Marie (10), Szőke (6/3). Vezetőedző: Dalibor Damjanovic.
NHSZ-Szolnoki Olajbányász: Jovanovic (15/3), Wiggins (14), Lukács (11/3), Rudner (3/3), Eads (15/6). Csere: Durham (15/9), Pongó (2), Sebők (-), Révész (4), Thomas (6), Pallai (11/9), Vincze (-). Vezetőedző: Oliver Vidin.

Az eredmény alakulása: 3. perc: 3–11. 5. p.: 6–14. 8. p.: 12–24. 10. p.: 18–28. 13. p.: 27–35. 16. p.: 32–35. 18. p.: 38–46. 20. p.: 43–49. 24. p.: 48–53. 27. p.: 55–57. 30. p.: 63–69. 33. p.: 72–78. 36. p.: 77–88. 38. p.: 86–92.


Mestermérleg

Dalibor Damjanovic: – Puhán kezdtük a mérkőzést, nem használtuk a faultjainkat és könnyű kosarakat kaptunk gyorsindításokból. Azt gondolom, hogy túlzottan tiszteltük ellenfelünket. Okos, bátor és határozott játékra próbáltam felkészíteni a csapatot, de ennek az eredményét csak nyomokban láttam. Többször is visszakapaszkodtunk a mérkőzésbe, de a jó támadások után rendre hibáztunk védekezésben. Lepattanókat és könnyű kosarakat engedtünk, ami nem fért bele. Nem kifogásként mondom, de a válogatott szünet óta sok problémával kellett megküzdenünk. Nehéz alapszakasz van mögöttünk, most egy kis pihenőt kap a csapat.

Oliver Vidin: – Végig fókuszáltak voltunk és irányítottuk a mérkőzést. A cserék okoztak némi visszaesést és voltak gondjaink a lepattanózással, de mindezt áthidaltuk. A festékből csaknem ötven pontot szereztünk, míg ellenfelünk csak fele ennyit, ráadásul a Kaposvár jóval többet büntetőzhetett. Ez utóbbi azért furcsa, mert bent játszottunk, mégis fele annyi büntetőt dobhattunk, mint ellenfelünk. Annak ellenére sikerült ma nyernünk, hogy a Kaposvár jól dobott távolról. Nem volt ez egy egyszerű mérkőzés, a Kaposvárnak pedig sok sikert kívánok, hiszen az élvonalnak szüksége van ilyen csapatokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában