Hírek

2005.03.12. 07:24

Ingyentelefon az interneten

Az internetező háztartások töredékére csökkenthetik telefonköltségeiket. A szolgáltatók most kezdenek versenyezni a fogyasztók kegyeiért.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="171"] Webkamera alkalmazásával az ingyenes beszélgetés mellett még láthatjuk is egymást a képernyőn keresztül
[/caption]Az egyik honi társaság lendületes reklámkampánnyal igyekszik a világhálóra épülő hangszolgáltatására felhívni a figyelmet. Az informatika világában kevésbé járatosak közül sokan a napokban találkoztak először az internetes telefonálás fogalmával.
Vonzó ajánlat, hogy a szükséges feltételek megléte esetén ingyen telefonálhatunk a cég hálózatán belül. Emellett a a hálózaton kívüli hívásokra kedvezményes percdíjakat kínálnak számunkra.
A telefonáláshoz szélessávú internet szükséges. Az érintett magyar háztartások átlagban 10 ezer forintot adnak ki havonta előfizetésre. Előnyt jelent viszont, hogy a világhálós tele-fonálásnál nincs belépési, havi és kapcsolási díj és másodperc alapú az elszámolás.
A hazai piacon jelenleg két társaság kínál internetes telefonálási lehetőséget. A belépés mindkettőnél ingyenes. Az egyiknél egy 13 ezer forintos készüléket kell venni a használathoz, a másiknál elég egy mikrofonos fejhallgató. A legegyszerűbb típusok már 1300-1400 forintért megvásárolhatók.
Az ingyenes telefonáláshoz a hívó és a fogadó félnek is a hálózati tagsággal kell rendelkeznie. Az ügyfelek saját kódot és hívószámot kapnak a választott szolgáltatól.
Az internetnek köszönhetően a rendszerbe a világ bármelyik pontján be lehet lépni. Így a belföldi és a külföldi hívások egyaránt díjtalanná tehetők. Emellett a hálózaton kívüli hívások olcsóbb percdíjaival is spórolhatunk.

Csomagolt hangátvitel

A világhálón a VoIP segítségével telefonálhatunk. A rövidített Voice over Internet Protocol angol kifejezésnek csak az első fele, a hangátvitel fordítható magyarra. A hagyományos telefonösszeköttetésnél a vonal a kapcsolat teljes ideje alatt foglalt. Ha interneten telefonálunk az átalakított hang apróbb csomagokban jut el egyik pontról a másikra. Így egy időben több beszélgetést folytatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!