Hírek

2005.09.15. 00:00

Csővizsgálaton volt a főpolgármester

Jól megvizsgálta, majd megérintette a csövet, aztán pedig elégedetten lefényképezte. Vagyis Demszky Gábor terepen járt. A helyszín az újpesti, pontosabban az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep.

Dávid Szonja

[caption id="" align="alignleft" width="158"] Demszky Gábor főpolgármester a csőfektetésben is otthon van
[/caption]– Tanúim vannak rá, hogy tizenöt éve járok ki ide. Itt vagyok, és figyelem az eseményeket – mondta a Reggelnek Budapest főpolgármestere. Demszky Gábor szerint az újpesti szennyvíztisztító eljárás maga a környezetvédelem. A fejlesztés jelentőségét a négyes metró beruházásához hasonlította, amelyet a főpolgár mester gyakran nevez gyermekének. Akkor ez a szennyvíztisztító beruházás a 4-es metró után a második kisded. Csak ő már tényleg megszületett.

Az észak-pesti szennyvíztisztító állítólag jövőre már Észak-Buda szennyvizét is befogadja. A Pók utcai átemelőteleppel és a dunai átvezetéssel az Újpestre érkező „termék” jó helyre kerül. Vagyis a szennyvizet Magyarország legnagyobb környezetvédelmi létesítményében ártalmatlanítják. A Pók utcai szivattyúállomás nyomócsövét a Duna medre alatt vezetik át. Ezt a folyamatot magyarázta a helyszínen a főpolgármester. Persze szorgalmasan súgtak neki a szakértők. Egy hidraulikus szerkezet és egy 11 cm átmérőjű, 500 tonna teherbírású acélsodrony segítette a munkát. Egy 1440 méter hosszú és hatszáz milliméter átmérőjű medercsövet húztak át a pesti oldalról a budaira.

Az észak-pesti tisztítómű jelenleg 456 ezer ember háztartását érinti. A budai beruházás után 517 ezer főt lát majd el az állomás. A csaknem hatmilliárd összköltségű észak-budai tervhez a Világbank és az Európai Unió is hozzájárult. A dunai átvezetés kiépítése januárban kezdődött. A tervek szerint jövő év júniusában készül el. Ez a fejlesztési rész 1,1 milliárd forintba került, amelyhez szintén a Világbank adott hitelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!