Hírek

2005.09.07. 00:00

Ki nyer a milliárdokból?

Visszautasítják az érintett önkormányzatok az Állami Számvevőszék azon bírálatát, amely szerint több milliárd forintos támogatást használtak fel szabálytalanul.

Szakács Árpád

Heves tiltakozást váltott ki az érintett polgármesterek körében az Állami Számvevőszéknek az a jelentése, amely szerint a települések aggályos módon használtak fel több mint ötmilliárd forintot a helyi csatornafejlesztésben. A napokban közzétett megállapítások szerint a 21 településen kilenc polgármester és nyolc jegyző felelősségét állapították meg halmozottan elkövetett jogsértések és szabálytalanságok miatt. Ezeknél az úgynevezett Ökotám rendszerben megvalósított fejlesztéseknél az állami támogatásokat halmozottan veszik igénybe, ugyanakkor a beruházásokat lényegesen drágábban valósítják meg, mint indokolt lenne. A számvevőszék a 21 önkormányzat által jogtalanul igénybe vett, nagy összegű közműfejlesztési támogatás elvonására tett javaslatot. A sokat vitatott rendszer lényege, hogy az önkormányzat, amely szerződést köt az Ökotám Alapítvánnyal, víziközmű-társulatot alapít a település lakóinak legalább kétharmados többségének egyetértésével. Az építkezést a társulat által felvett hitelből fizetik ki.

Az állam ezt a hitelt hetven százalékkal támogatja. Az Ökotám 2000 finanszírozási rendszer érdekessége, hogy a hitel visszafizetésére több, az állam által támogatott, kedvezményes lehetőséget is igénybe vesz. Ezen kívül más támogatások ügyében is úgymond „megcsapolja” az államot, így a beruházások szinte csak állami pénzből valósulnak meg. Mindez természetesen kedvez a kistelepüléseknek, hiszen gyakorlatilag minimális összegből juthatnak csatornához, ugyanakkor a beruházás nagy kiadást jelent a költségvetés számára. A Ökotám Alapítvány tegnap Budapestre hívta az érintett településvezetőket, akik egyhangúan azt hangoztatták: minden alapot nélkülöz a számvevők kritikája, és az nem felel meg a valóságnak. Soltész András, a Heves megyei Újlőrincfalva polgármestere azt közölte: nem követtek el hibát, amikor az Ökotám rendszert választották. Sérelmezte, hogy a sajtóban megjelent cikkek sokakban kételyt ébresztenek, hogy a polgármesterek törvényesen jártak el.

Ábel István, Felgyő polgármestere azt mondta: a településen élők jól jártak, hiszen amíg korábban kilencezer forintért vitették el a szennyvizet hathetenként, addig most a csatornáért 1200 forintot fizetnek havonta. Váci Gyula, az Ökotám ötletgazdája kifejtette: egyetlen forint jogtalanul igénybe vett állami támogatás nem történt, a beruházások nem készültek el drágábban, mint ahogy az Állami Számvevőszék megállapította. Ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy törvényesen jártak el.

Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék főigazgatója lapunknak elmondta: fenntartják észrevételeiket, emellett továbbra is aggályosnak ítélik a támogatásokat. Hozzátette: a rendszer pénzügyi része nem átlátható, bizonyos beruházásokat sokkal drágábban valósítanak meg, emellett számos esetben nem nyílt közbeszerzései eljárással döntöttek a csatornarendszer kivitelezéséről. Lóránt Zoltán azt is kifogásolta, hogy közvetve vagy közvetlenül az állam fizette ki a teljes beruházást. Az Állami Számvevőszék szerint a támogatást jogtalanul igénylő települések listája: Magyaregregy, Szomolya, Múcsony, Mezőzombor, Csongrád, Felgyő, Martonvásár, Ráckeresztúr, Tordas, Gyúró, Noszvaj, Sarud, Tiszanána, Újlőrincfalva, Poroszló, Diósjenő, Nógrád, Berkenye, Kisdorog, Závod és Tevel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!