Hírek

2005.09.12. 00:00

Pánik tört ki Törökországban

Az isztambuli hatóságok attól tartanak, hogy az Európai Unióval október 3-án kezdődő csatlakozási tárgyalások miatt az EU ellenzői terrortámadásokat hajtanak végre.

Gy. Z.

A Kurd Felszabadítási Front (PKK) sorozatos bombamerényleteket követ el, amelyeket a szélsőséges jobboldali fanatikusok lincselő csoportjai torolnak meg. Miközben Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a „kurd probléma” megoldását demokratikus eszközökkel ígéri, a helyzet mindinkább elmérgesedik. A kormányfő erről szóló kijelentése nyomán a PKK néhány hete egy hónapra fölfüggesztette a harcot, ennek ellenére állandósultak az összecsapások a kurd tüntetők, a biztonsági erők és a jobboldali szélsőségesek között.

Néhány napja a Bozüyük nevű városka háromezer lakója tartóztatott föl egy kétezer kurd tüntetőt szállító autóbusz-karavánt. A járműveket, amelyek oldalán az előbb halálra, majd kegyelemből életfogytiglanra ítélt korábbi kurd vezér, Öcalan képe díszelgett, kövekkel és botokkal támadták meg. Csak a rendőrségnek sikerült a buszokat kimenekítenie. A zavargások hamar elterjedtek a környéken. Iznikben (ókori nevén Nicaeában) hatszáz tüntető meg akart ostromolni egy rendőrörsöt, hogy tizennégy feltételezett PKK-hívet, akiket ott tartottak fogva, meglincseljék.

A tüzet mindkét oldalról szítják. Itt van egyfelől a PKK, amely időközben nemcsak az ország keleti részén küzd, hanem kora nyár óta a nyugati részben is elhelyezi a maga pokolgépeit. A megölt kurdok temetését a háborúban elesett katonákhoz méltón rendezik meg. Másfelől viszont egyre több török városban ismétlődnek lincselési kísérletek a valóságos, esetleg vélt PKK-tagok ellen. A hatóságok előszeretettel állítják be az ilyen eseteket az államhoz hű polgárok spontán reakciójaként. De nehezen képzelhető el, hogy a háttérben meghúzódó szervezetek nélkül követnének el orgyilkosságokat, amelyekben nagyobb embercsoportok vesznek részt. A gyanúsítottak között van az úgynevezett „Idealisták klubja”, ismertebb nevükön a „Szürke Farkasok”. Az önmagukért küzdők táborainak közös a céljuk. Mind a PKK, mind a szélsőjobb demokratikus Törökországot akar. És mindkét tábor pánikba esett az ország Európához való közeledése láttán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!