Hírek

2006.04.01. 00:00

Euró helyett jön az új forint

Jó ideig kezünkben marad még a forint – közölte Járai Zsigmond, amikor bemutatta az április tizedikétől forgalomba kerülő új ezerforintost.

Az oldalt írta: Bánky Bea, Gyükeri Mercédesz, Tóth Marcella

Áprilistól újabb biztonsági elemek kerülnek az ezerforintosra. Ezekre azért van szükség, mivel ez a leggyakrabban hamisított címlet Magyarországon. Igaz, Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ezt még megfejelte egy magyarázattal. „Azért gondoltuk, hogy az új ezerforintosra szükség van, mert úgy tűnik, hogy tovább fog egy kicsit szerepelni a forint, mint ahogy azt eredetileg gondoltuk” – szólt a kommentár a bankót bemutató sajtótájékoztatón.
A jegybankelnök korábban is többször nyilatkozott arról, kétségesnek tartja az euróátvétel kormány által hangoztatott időpontját. A 2010-es pénzcserével kapcsolatban az elemzőknek is vannak kétségeik: szerintük nem kizárt, hogy csak 2014-től használhatjuk Magyarországon is a közös európai valutát.
Más kérdés, hogy a csatlakozás előtti, legoptimistább előrejelzések is legkorábban 2007–2008-ra jósolták az euró átvételét, így a forint bankjegyek biztonságosabbá tételére amúgy is szükség lehet. A bankjegy előlapján ezentúl a nagyobb értékű bankókon már látható, az ezerforintoson vörösréz színű holografikus csíkot, illetve egy gyöngyház színű irizáló nyomatot is elhelyeznek. A jegybank szerint a könnyen felismerhető elemeket számítástechnikai eszközökkel nem lehet hamisítani.
Az MNB adatai szerint tavaly csökkent ugyan a felfedezett hamisítványok száma, így is ez a címlet a pénzt fabrikálók kedvence. A 2005 végéig kiszűrt 10257 darab, kizárólag irodai sokszorosítóval (fénymásolóval vagy számítógéphez kapcsolható nyomtatóval) előállított hamis bankó négyötöde ezres volt.
A pénzhamisítás nem jelent azonban veszélyt a hazai készpénzforgalomra – véli a jegybank. Összehasonlításul: 2005 végén egy lakosra átlagosan 169 ezer forint összegű készpénz, 26 bankjegy és 252 darab érme jutott. Az összes forgalomban levő készpénz értéke 1706 milliárd forintot tett ki, 262 milliárddal többet mint egy évvel korábban. Ebből 1675 milliárd forint bankjegyben volt forgalomban, ez összesen 264 millió darab bankót jelent. Ennek 13 százaléka húszezres, 29 százaléka tízezres, 17 százaléka pedig ezerforintos volt. Az ezresek értéke összesen 45,6 milliárd forintot tett ki.
Az utóbbi időben inkább a forint árfolyama adott okot aggodalomra. A hazai fizetőeszköz árfolyama az elmúlt egy hónapban igen széles sávban változott, több esetben egészen 268 forintos szintre gyengült az euróval szemben. Az ingadozás a választásokig várhatóan fokozatosan csökken – mondta el lapunknak Barcza György, az ING vezető elemzője. Míg az előző héten még 262 és 268 között változott a forint/euró árfolyam, addig a héten 264 és 267 között volt ez az érték. Arra számít az elemző, hogy a választásokig 264-265 forint körül alakul az árfolyam.
A választások után arra is számítani lehet, hogy felülvizsgálják a költségvetést; az államháztartási hiány várt szintjét felfelé kell módosítani. Kérdéses az is, hogy mi lesz a sorsa az állami vállalatok hiteleinek, általában ugyanis a választások évében azokat az állam általában átvállalja. Ez egy egyszeri kiadás, amely tovább növelheti az államháztartási hiányt.
A befektetők eközben egyre türelmetlenebbek a bizonytalan helyzet miatt. Ezért a következő kormány nagy kockázatot vállal magára, ha nem kezd mihamarabb hiánycsökkentő intézkedésekhez. A forint árfolyamára hatással van a konvergenciaprogram is, amelyet szeptemberben kell elküldeni az Európai Uniónak. Ebben Magyarországnak arról kell beszámolnia, hogy mikorra teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat.
Az ING elemzője szerint két variáció képzelhető el arra, hogy mikor kezd hozzá az új kormány a hiánycsökkentő intézkedésekhez. Az első esetben minél hamarabb, még az őszi önkormányzati választások előtt megkezdik a gazdasági reformokat. A második esetben pedig kivárnak a helyhatósági választásokig, és csak utána hozzák meg a népszerűtlen intézkedéseket.
A forintárfolyam a választások után, április végén, május elején várhatóan gyengülni fog. Elképzelhető az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank emeli az alapkamatot. Ennek hatására lassan erősödhet az árfolyam, év végére akár 260 alá is eshet.
A forint árfolyama azonban továbbra sem független a nemzetközi gazdasági folyamatoktól – figyelmeztet Veseta Nándor, a Biztonság Invest elemzője. Várhatóan az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is emeli az alapkamatot, amely gyengíti a forintot. Ugyanilyen hatása van a régióbeli bizonytalanságoknak is a forint árfolyamára, ezért ha például Lengyelországban előrehozott választásokat rendeznek, az is kedvezőtlen hatással lesz a hazai fizetőeszköz árfolyamára.

Hogyan lehet ellenőrizni a forint bankjegyeket?

A hamisítványok sohasem készülnek valódi bankjegypapírra. Ez UV-lámpával megvilágítva is sötét marad, míg a közönséges papír kékesfehérnek látszik.

A hamisítók sohasem alkalmazzák a pénznyomásnál használatos metszetmélynyomtatást, ehelyett színes fénymásolóval, printerrel vagy síknyomtatással próbálkoznak. Így a hamisítvány felületén tapintható festékvastagság nem érzékelhető. A portrénak például reszelőhöz ha-

sonlóan érdesnek kell lennie, míg a nyomatok kitüremkednek a papír

síkjából.

Fény felé tartva a bankjegyen a vízjelet, a biztonsági szálat és a jobb sarokban levő elő-hátoldali nyomat illeszkedését kell látnunk.

Hamis bankókat gyártattak a lányok

Hamis húszezerforintosokat készített, majd azokkal egy miskolci boltban fizetett. Ezért még tavaly októberben eljárás indult ismeretlen tettes ellen. Az üzletben az ismeretlenek vásárlását követően észlelték az esetet, és bejelentést tettek a rendőrségen. A Miskolci Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el, amelynek során megállapították, hogy a bankóval nemcsak ebben az üzletben fizettek, hanem másik hat alkalommal is a fentivel megegyező sorozatszámú bankjeggyel egyenlítették ki a számlát október közepén. Az aprólékos nyomozás eredményeként a miskolci rendőrök a napokban kihallgatták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatókat, egy sajószentpéteri és egy miskolci lányt, valamint annak testvérét. A fiatalok bevallották, hogy a hamis bankjegyeket – amelyeket egyikük kazincbarcikai barátja készített otthoni számítógépén – együtt váltották be. A fiatalembernél tartott házkutatás során a rendőrség a számítógépet és a nyomtatót lefoglalta. A forgalomban lévő legnagyobb címletű bankjegyből húsz darabot készítettek, ebből hetet sikerült beváltaniuk, a nyolcadik helyen a pénz hamisságát észlelték és azt elvették tőlük, ezt követően megijedtek, és a maradék 12 papírpénzt elégették. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

 

A hamisítók sohasem alkalmazzák a pénznyomásnál használatos metszetmélynyomtatást, ehelyett színes fénymásolóval, printerrel vagy síknyomtatással próbálkoznak. Így a hamisítvány felületén tapintható festékvastagság nem érzékelhető. A portrénak például reszelőhöz ha-

sonlóan érdesnek kell lennie, míg a nyomatok kitüremkednek a papír

síkjából.

Fény felé tartva a bankjegyen a vízjelet, a biztonsági szálat és a jobb sarokban levő elő-hátoldali nyomat illeszkedését kell látnunk. Hamis bankókat gyártattak a lányok Hamis húszezerforintosokat készített, majd azokkal egy miskolci boltban fizetett. Ezért még tavaly októberben eljárás indult ismeretlen tettes ellen. Az üzletben az ismeretlenek vásárlását követően észlelték az esetet, és bejelentést tettek a rendőrségen. A Miskolci Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el, amelynek során megállapították, hogy a bankóval nemcsak ebben az üzletben fizettek, hanem másik hat alkalommal is a fentivel megegyező sorozatszámú bankjeggyel egyenlítették ki a számlát október közepén. Az aprólékos nyomozás eredményeként a miskolci rendőrök a napokban kihallgatták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatókat, egy sajószentpéteri és egy miskolci lányt, valamint annak testvérét. A fiatalok bevallották, hogy a hamis bankjegyeket – amelyeket egyikük kazincbarcikai barátja készített otthoni számítógépén – együtt váltották be. A fiatalembernél tartott házkutatás során a rendőrség a számítógépet és a nyomtatót lefoglalta. A forgalomban lévő legnagyobb címletű bankjegyből húsz darabot készítettek, ebből hetet sikerült beváltaniuk, a nyolcadik helyen a pénz hamisságát észlelték és azt elvették tőlük, ezt követően megijedtek, és a maradék 12 papírpénzt elégették. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!