Hírek

2007.06.04. 17:02

Égi sárkányok jönnek Kecskemétre

Legkevesebb húsz ország és szervezet képviselteti magát repülőgéppel vagy helikopterrel az idei kecskeméti repülőnapon

BAMA

Legkevesebb húsz ország és szervezet képviselteti magát repülőgéppel vagy helikopterrel az idei kecskeméti IX. nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutatón augusztus 11-12-én, hallottuk a tegnapi sajtótájékoztatón.

A Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a magyar haderő Gripenjei mellett igazi különlegességek is bemutatkoznak. A nap egyik csúcspontja a Holland Királyi Légierő CH-47D Chinookja. A tervek szerint a hatalmas, kétrotoros helikopter nem csak a földön, hanem egy rövid légibemutatón is megtekinthető lesz. A gép egyébként ritka vendég az ilyen eseményeken, ugyanis a nemzetközi katonai szerepvállalások miatt igen leterhelt.

A közönség várhatóan közelről nézheti meg a kör alakú radarantennájáról könnyen felismerhető Boeing 707-es AWACS-ot. A gép NATO légi előrejelző és irányító rendszerének egyik legfontosabb eszköze, húsz éve nem hiányozhat a szövetség műveleteiből.

Igazi csemege lesz a görög légierő A-7H Corsair II-es gépe is, amely nagy terhelhetőségével, hatótávolságával vívott ki elismerést a vietnami háborúban. Felszántja majd az eget a már nagy sikert aratott Alphajet-ekből álló francia kötelék mellett a nyolc NF-5A alkotta török Turkish Stars, a PC-9-esekből álló horvát Krila Oluje és a svájci Patrouile Suisse hat F-5E-s formációja is.

A civil repülést magyar részről olyan nevek képviselik majd, mint Bessenyei Péter műrepülő világbajnok és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok. A rendezvényen egésznapos játékos, kreatív feladatok várják a gyermekes családokat is.

Ezek is érdekelhetik