Hírek

2007.07.23. 17:02

Csak vádakra futja?

Az MSZP Orbán Viktor vagyonnyilatkozatát firtatja, a Fidesz a kormányzati negyeddel kapcsolatos korrupciógyanúról beszél. Vádakra már jó ideje mindkét oldalnak futja. De hol vannak a bizonyítékok?

Stanga István

Senki nem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg ezt a bíróság jogerős ítélete meg nem állapítja – ugye, egyikünk  sem most hallja először ezt az alapelvet. S nyilvánvalóan jól ismerik a pártok is, csakhát tesznek rá jó magasról. Mert a többnyire alaptalan vádaskodásoktól, a riválisok besározásától remélhető politikai haszon ugyanis jóval kecsegtetőbbnek tűnik, mint az az erkölcsi erózió, amelyet egy-egy nemtelen akció eredményez. Kiegyensúlyozott politikai légkörben persze, rá lehet faragni az ok nélküli rugdosódásokra, hiszen azt a normális választók nem szeretik, de azért mi még messze nem tartunk itt. S ha a pártok azt látják, hogy vevők vagyunk a rosszindulatú célozgatásokra, sejtetésekre, ki is szolgálnak bennünket.

Nem, nem azokra a megnyilatkozásokra gondolok, amikor a pártok addig-addig kutakodnak a politikai riválisok háza táján, mígnem az összes „csontváz” kidől. Hanem azokra, amikor fikarcnyi bizonyíték nélkül állnak ki a nyilvánosság elé, hogy igen súlyos vádakkal illessék a másikat. Hogy ez mennyire mindennapos, azt bizonyítja például az elmúlt egy-két nap is. Először a szocialisták igyekeztek egyet ütni Orbán Viktoron és nején, azt állítva, lehet, hogy nincsenek rendben a vagyonnyilatkozataik. Bizonyíték „természetesen” egy szál se, csupán a régi történetet kapta a nagyérdemű, tokaji szőlőstül és Mayer Arankástul. Körülbelül ilyen szinten megalapozott a Fidesznek az az állítása is, miszerint korrupciógyanús az új kormányzati negyed beruházása. Ha az, árulják már el, mi ad okot a gyanúra. De nem úgy, általában, hanem konkrétan.

Ha az MSZP rá tud bökni valami homályosra az Orbán-féle vagyonnyilatkozatban, bökjön rá, miként a Fidesz is mutassa meg, hogy itt és itt „vész nyoma” a közpénznek. Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor ócska, kisstílű vádaskodás az egész, mint a többi, hasonló produkció. S ha már itt tartunk... Az ilyen történetek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy olyan legyen a hangulat az országban, amilyen, s hogy a politika és a politikusok hitelessége a nullához közelítsen. (És még a választási ciklus felnél sem tartunk. Lehet hát mélyebbre süllyedni, bőven van rá idő.)

Higgyék el, komolyan gondolom, hogy a megoldás egyszerű, ráadásul a kezünkben van. Ha ugyanis mi, választók, nem jutalmaznánk, hanem éppen ellenkezőleg, büntetnénk az otromba, primitív, a tényeket nélkülöző vádaskodásokat, egycsapásra véget vethetnénk azoknak. Ám ha az alantas ösztönök a jövőben is felülkerekednek a józan észen, a manipuláció tovább folytatódik majd.

Ezek is érdekelhetik