Hírek

2007.07.14. 21:14

Pakolt a „szőke szikla”

Tévébeli rasszista kijelentései miatt lemondott MLSZ-beli pozíciójáról Mészöly Kálmán. A szintén jelenlévő Várhidi Péternek csak mosolyra futotta, elhatárolódásra nem. Vagy ő nem tudja, hogy a szövetség küzd a rasszizmus ellen?

Stanga István

Azért én nem feltétlenül ájulnék el attól a ténytől, hogy az egyik sport tévé minapi adásában tett rasszista kijelentései miatt lemondott a Magyar Landarúgó Szövetség elnöki tanácsadói posztjáról a „szőke szikla”, azaz Mészöly Kálmán. Egyfelől azért, mert – amint azt Kisteleki MLSZ-elnök nagy sajnálkozások közepette kifejtette – az egykori szövetségi kapitány egyszerűen nem tehetett mást (ha már egyszer a magyar futball is harcol a rasszizmus ellen), másfelől meg azért, mert Mészöly esetében már nem az első – hogyan is fogalmazzam meg finoman – botlásról van szó. Az idősebbek talán még emlékeznek a róla készült, hajdani portréfilmre, amely válogatott káromkodásai miatt lett beszédtéma, de ugyanezzel szerzett kétes dicsőséget Ferihegyen is, amikor a hazatérő magyar delegáció az Eb-ályázat csúfos kudarcát igyekezett megmagyarázni annak a néhány tüntetőnek.

Szóval Mészöly az ominózus adásban a Magyarországon futballozó külföldiek kapcsán – egyebek mellett  – a következőket mondta: „... egyik-másik épphogy lejött, leugrott a fáról Afrikában, és már itt van...” Készséggel elhiszem, hogy a most hétfőn 66. születésnapját ünneplő egykori, kiváló futballista – ahogyan nyilatkozta is – megbánta a kijelentéseit. Ám az sajnálatos, hogy ezek a szánom-bánomok mindig utólag törnek elő belőle, ráadásul egyikből sem tanul. Igaz, ha nagyon nagy jóindulattal közelítek az ügyhöz, azzal is érvelhetek, hogy a valamikori 61-szeres válogatott imádja a focit, s olyan vehemenciával küzd a magyar labdarúgásért a pályán kívül is, mint annak idején a zöld gyepen, és hát, a nagy lelkesedésbe időnként meggondolatlanság is vegyül (hú, de szépen megfogalmaztam). Na, szóval a lényeg: az ilyen mondatok után a világ minden kultúrországában csomagolni illik, még akkor is, ha az illető korábban sikert sikerre halmozott (amelyeket persze, nem felejtünk el).

Nagyon igazságtalan lennék, ha az eset kapcsán nem szólnék a beszélgetés többi résztvevőjéről, elvégre Mészöly nem egymagában ücsörgött a televízió stúdiójában. Ha őszinte akarok lenni, a társaság másik három tagja közül a műsorvezető is igen mérsékelt teljesítményt nyújtott, amikor elhatárolódott az idézett gondolatoktól, de legalább megtette ezt. Tornyi Barnabás edzőnek és Várhidi Péter szövetségi kapitánynak eszébe se jutott ilyesmi. Az előbbi szélesen vigyorgott, az utóbbi szemérmesen mosolygott.

Nos, ha az MLSZ valóban harcot hirdetett a rasszizmus ellen, jó lett volna, ha ezt Tornyival és Várhidivel is közlik (pláne, hogy az utóbbi a szövetség alkalmazottja, ráadásul szereplései során egy országot is képvisel). De különben a fene megette az egészet, ha valaki csak akkor jön rá, hogy rasszista kijelentéseket hallott, amikor erre mások felhívják a figyelmét.

Ezek is érdekelhetik