Hírek

2007.07.09. 06:57

Tolószékes kormányfő, vak miniszter?

Nyugaton nem kelt megütközést, ha fogyatékos embert választanak vezetőnek

BAMA

Nagy-Britannia új miniszterelnöke egyik szemére nem lát, s nagy a valószínűsége, hogy idÕvel teljesen megvakul – a szigetországban ez mégsem „téma”. Ha valaki szóba hozná ebbéli aggályait, az emberek többsége valószínűleg nem is értené, mi ezzel a probléma. A Lajtán túl ugyanis egyáltalán nem számít különlegesnek, ha vezető politikai pozícióba egy fogyatékos ember kerül. A múlt század első felében Amerikában megválasztották elnöknek a mozgássérült Franklin Rooseveltet, s Nagy-Britanniának is volt már vak politikusa, David Blunkett egykori belügyminiszter személyében. De vajon mi a helyzet nálunk?

Nos, a magyar közélet még korántsem ennyire toleráns. Mindössze három olyan „élvonalbeli” politikusról tudunk, akik köztudottan testi fogyatékosak: a vak és félkarú dr. Szigeti György 1998-ig volt az SZDSZ képviselÕcsoportjának tagja, a kerekes székben élÕ Szekeres Pál 1998 és 2005 között a Gyermek- Ifjúsági és Sport Minisztérium államtitkáraként dolgozott, a szintén mozgássérült Hirt Ferenc pedig jelenleg a Fidesz parlamenti frakciójának tagja, az Esélyegyenlőségi és fogyatékosügyi albizottság elnöke. Szekeres szerint Magyarországon még mindig erÕs elÕítélet, illetve sutaság tapasztalható a fogyatékkal élÕ emberekhez való viszonyban. „Előfordult, hogy azért nem mentem el valahová, mert egyszerÛen nem tudták megoldani az akadálymentes közlekedést – mondta a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének jelenlegi elnöke. – Sokszor ugyan van segítÕkészség, de ez nem párosul gyakorlatiassággal. Máskor meg azt érzem, hogy egyesek a testi fogyatékosság alapján elÕítéleteket táplálnak a szellemi képességeket illetően is.”

Dr. HegedÛs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke szerint határozottan jó lenne, ha végre nálunk is vezető politikai pozícióba kerülne egy fogyatékkal élő ember. „Ha például egy kerekes székest választanának meg miniszternek vagy kormányfőnek, vélhetÕen felgyorsulna a középületek akadálymentesítése, hiszen az nem lehetséges, hogy ő valahová ne tudjon bemenni – mondta. – Ugyanakkor egyelÕre kevés esélyt látok arra, hogy ez bekövetkezzen, hiszen egy mozgássérültnek állandó segítőre van szüksége, s ez a hazai közfelfogás szerint nem mutat jól. Nem véletlen, hogy Szili Katalin sem vállalja fel, hogy hiányzik a bal kézfeje.”

Kéri László politológus szerint a toleranciában már eljutottunk oda, hogy hivatalosan senki sem tiltakozna egy fogyatékos miniszter vagy kormányfő ellen, de az elÕítéletek legyőzéséhez ennél több kell. „Nem vallanák be, de valószínÛleg sokan gondolnák azt, hogy az illetÕ nem lenne képes jól ellátni a feladatát – jelentette ki. – Ezért aztán mi még messze vagyunk attól, hogy eleve nem létező problémának tekintsük a fogyatékosságot. Ahhoz, hogy erre esélyünk legyen, egyelÕre az általános politikai intoleranciát kellene legyÕzni.
D. T.

Ezek is érdekelhetik