Hírek

2007.07.02. 04:25

Wellness üdülésre készülök, adóköteles ez vagy sem?

Olvasónk wellness üdülőbe készül felfrissülni. Az egészségpénztári szolgáltatások adózási rendjében való változtatgatás közepette kérdezi: adóznia kell majd ezután vagy sem?

Rados Virág

A rekreációs, illetve wellness üdülés elszámolható szolgáltatás az egészségpénztáraknál. De adóköteles. Azaz a munkáltató által az egészégpénztári számlánkra átutalt, majd arról megkapott pénzből személyi jövedelemadót kell fizetnünk. (Már ha az egészségpénztárnak benyújtott számlánkon ez a szolgáltatás és annak szj-száma szerepel.) Az adó általános mértéke 36 százalék. Lehet tehát, hogy jobban megéri egészségpénztári pénzünket adómentes szolgáltatásokra fordítani.

Ilyen a gyógy- és egészségügyi üdülés, valamint a fizikai rehabilitációt elősegítő szolgáltatás. Utóbbinak szj-száma 93.04.10. Ha ez szerepel a szolgáltató cég által kiállított számlán, akkor nem kell adózni utána. (Ez lehet jóga, masszázs, csontkovács, természetgyógyászat stb. Lényeg, hogy a számlakiállító vállalkozás tevékenységi körében szerepeljen a szolgáltatás és annak szj-száma. Akkor tud nekünk egészségpénztári számlát kiállítani.)

Július 2-ától, azaz mától (az MKB-nál például június 1-ig visszamenőleg) ismét adómentesen számolható el a sportfoglalkozásokon való részvétel, az uszodajegy, a pálya- és uszodabérlet, a terembérlet, a részvételi, illetve nevezési díj amatőr versenyeken, a sportegyesületi tagdíj, a sportoktatás.

Adóköteles, de elszámolható a sporteszközök, valamint a sport- és védőfelszerelések vásárlása, bérlése. Nem számolható el a versenysport, a közúti közlekjedést is biztosító sport (motorsport), a sportruházat (kivéve a fogyatékkal élőkét), a táplálékkiegészítők, valamint az utazás, szállás (kivéve a fogyatékkal élőké).

Ezek is érdekelhetik