Hírek

2008.06.11. 10:04

Nyolcvanezres tüntetés Szöulban

Nyolcvanezren vonultak az utcára kedden Szöulban az amerikai marhahús-import tilalmának feloldása és az államfő politikája elleni legújabb tüntetésen a rendőrség becslése szerint. Az amerikai agrárminiszter szerint a hús biztonságos.

BAMA

A felvonulás helyi idő szerint kedden este kezdődött és szerda reggelig tartott. A hetek óta tartó tiltakozás-hullámnak a jelek szerint az sem vetett véget, hogy kedden a teljes dél-koreai kormány benyújtotta lemondását a húsimport-ügy miatt. A tiltakozások sorozata azután kezdődött, hogy a dél-koreai kormány megállapodott az Egyesült Államokkal a behozatalra négy és fél évvel korábban, a kergemarha-kór egyesült államokbeli megjelenése miatt bevezetett tilalom feloldásáról. A mindennapossá váló tüntetésekbe idővel olyanok is bekapcsolódtak, akik az államfő politikájával szembeni elégedetlenségüknek adtak hangot. Ri Mjong Bak államfő várhatóan a miniszterek egy részének lemondását fogadja csak el.

„Biztosíthatom a fogyasztókat az Egyesült Államokban és külföldön, hogy ez a termék olyan biztonságos, amilyen csak lehet” - mondta Ed Schafer, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztere, hozzátéve, hogy Amerika jó minőségű, tiszta, biztonságos élelmiszereket állít elő. „Az egész Dél-Korea-ügy nehezen érthető, mert ők azt hiszik, hogy az amerikaiak nem fogyasztják a saját marhahúsukat, pedig fogyasztják” - jelentette ki a miniszter Texasban, ahol marhahús-feldolgozó létesítményekben tett látogatást. Leszögezte, hogy az amerikai élelmiszerek a világon a legbiztonságosabbak, hozzátéve: időnként előfordulnak szabálytalanságok.
MTI

Ezek is érdekelhetik