Kék hírek, bulvár

2007.06.06. 07:58

Puszta kézzel fojtotta meg élettársát

Nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélt kedden a Somogy Megyei Bíróság egy ötvenöt éves kaposvári férfit, aki újév napján megfojtotta élettársát. A férfi ugyan mindvégig tagadta bűnösségét, a bizonyítékok azonban ellene vallottak...

Jakab Edit

Az év első napján késő este hívás érkezett a mentőügyeletre: egy Gyár utcai házban mozdulatlanul fekszik egy nő. A mentősök azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Bár a szerencsétlen asszony fején volt egy – szemmel láthatóan a radiátor bordáinak élétől származó – vérző sérülés, idegenkezűségre utaló jel nem merült fel. Tekintve a nő leromlott egészségi állapotát és erősen italozó életmódját, természetes halálnak tűnt az eset.

A nő élettársa, egy ötvenöt éves férfi a kihallgatás során annyit mondott a nyomozóknak: újév hajnalán az asszony elküldte italért és cigarettáért. Ő egy benzinkút shopjában meg is vásárolta a kért dolgokat. Hazaért, mindketten ittak a borból, majd ő lefeküdt aludni. Élettársa – aki egyébként sokkal inkább az alkohol rabságába került – a konyhában maradt. A férfi azt állította, hogy délelőtt, amikor felébredt, a nőt már a konyha kövén fekve találta. 

A férfi szólt a szomszédoknak s az asszony testvérének, akik azt gondolták, a nő erősen ittas, és majd kipiheni magát. Feltették az ágyra, aztán az élettárs elment otthonról. Késő este hazaérve próbálta ébreszteni a nőt, de hiába...
A boncolás aztán megdöbbentő eredményt hozott: az orvos- szakértői vizsgálat kétséget kizáróan kimutatta, hogy az asszony halálát nem kihűlés, nem az alkohol és nem is a betegségei okozták, hanem megfojtották. A tettes kézzel befogta az orrát és a száját, az arcon körömnyomokat is lehetett látni. Az is kiderült, hogy előtte bántalmazták: a fejét nem véletlenül esés közben verte be a radiátor élébe, hanem gyilkosa többször odaverte.

A gyanú az asszony élettársára terelődött, akivel – a tanúk elmondása szerint is – nem éltek jól. A férfi mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését, és állította: soha nem bántotta a nőt. Ám a bizonyítékok ellene szóltak: ketten voltak mindössze a belülről bezárt házban, ráadásul a férfi karján karmolások, amolyan védekezősérülések voltak. Egyetlen dolog maradt továbbra is rejtély: hogy miért követte el tettét.
A Somogy Megyei Bíróság a  férfit bűnösnek találta emberölés bűntettében, ezért nyolc év hat hónapi börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős.  

Ezek is érdekelhetik