Kék hírek, bulvár

2010.01.07. 13:08

Nagy Fogás! 800 liter tisztaszeszt foglaltak le a vámosok

Nyolcszáz liter tiszta szeszt találtak a vám-és pénzügyőrség munkatársai Kaposváron egy családi háznál. Sipos Jenő ezredes szóvivőtől megtudtuk: a vámosok előzetes bűnügyi információk alapján tartottak házkutatást a háznál.

Varga Andrea

Az ellenőrzés során a pincében és a garázsban összesen 800 liter tisztaszeszt és 2900 liter fogyasztható töménységűre felhígított, olyan szeszt találtak, amely már csak ízesítésre, azaz az aroma hozzákeverésére várt. Emellett több eszközt, berendezést is találtak – desztilláló, különféle italaromák, színezékek, keverőeszközök –, melyekből gyanítható, hogy a tetten ért helybéli férfi hosszabb ideje berendezkedett már italok pancsolására.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 800 liter tisztaszeszt foglaltak le a vámosok
[/caption]
A pénzügyőrök a közel 12 millió forint értékű alkoholtermékeket lefoglalták, és jövedéki orgazdaság bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a tetten ért férfi ellen eljárást indítottak. Akár három éves szabadságvesztéssel is számolhat.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az elfogott férfi legálisan is üzemeltet egy szeszfőzdét
[/caption]
Megtudtuk: az ügy érdekessége, hogy az elfogott férfi legálisan üzemeltet egy szeszfőzdét. A büntetőeljárás mellett az elkövető ellen jövedéki eljárás is indult, melynek során akár tíz millió forintos jövedéki bírságot is kiszabhat a vámhatóság. A vámhatóságnak tisztáznia kell, hogy az illegális szeszből kik vásároltak, és abból kerülhetett-e a szeszfőzdébe. Ez alapján a legális pálinkafőzde további sorsa is tisztázásra vár.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 34-36 szeszfőzde van megyénkben
[/caption]
– Ilyen mennyiségű pancsolt szeszre nem bukkantunk a közelmúltban, korábban 400-500 literes mennyiségűre igen – mondta Fülöp Ferenc.
Általában a somogyi legálisan működő szeszfőzdékkel sincs nagyobb probléma, s ha van, inkább adminisztrációs jellegű, például nem veszik nyilvántartásba a cefrét, vagy más nyilvántartási hibát vétenek. Az elmúlt két évben mindössze egy alkalommal kellett szeszfőzdét bezáratni Somogyban. A szeszfőzdék száma stagnál, bár nyílik új, de zár is be régi; 34-36 szeszfőzde van megyénkben.Tavaly egyébként két illegális, szeszfőzésre alkalmas berendezést foglaltak le a vámosok, az illetőknek visszaélés jövedékkel bűncselekmény miatt kellett felelniük.

Ezek is érdekelhetik