Kék hírek, bulvár

2010.09.10. 19:01

Vona Gábor: szabálytalankodóknak nincs helye a seregben

A választási listák leadási botrányát elsimítandó érkezett pénteken a Jobbik megyei választmányának kaposvári ülésére Vona Gábor, a párt elnöke.

Vas András

– Rendet és világos vonalakat akarok – kezdte sajtótájékoztatóját Vona Gábor. – A megyei és a kaposvári képviselőjelölti listákat jogtalanul adta le Futó Tibor – akinek megyei elnökként voltak ugyan jogosítványai, de a listaleadás nem tartozott közéjük –, illetve Herner Árpád. A Jobbikban alapszabály ugyanis, hogy a választási listákat elnökként véleményezem, ezt azonban az érintettek nem várták meg.

A pártelnök szerint Futó Tibor és Herner Árpád az egyik legsúlyosabb bűnt követték el, melyet jobbikos elkövethet, s aki egy háborúban – amilyen a választási kampány – nem tartja be a szabályokat, nincs helye a hadseregben.

– Alkalmatlan emberek voltak, ez kiderült – folytatta Vona Gábor. – Sértettség volt bennük, ugyanis nem azon a helyen szerepeltek a listákon, ahol akartak. Jobb is, hogy megszabadultunk az ocsútól.

Vona Gábor ezzel arra célzott, hogy az érintettek ellen etikai eljárás indult, melynek végén megfosztják – illetve Futó Tibor megyei elnök esetében ez már szerdán meg is történt – párttagságuktól.

– A megyei választmányi ülésen vélhetően csak a kampány felelőseit határozzuk meg – tette hozzá a pártelnök –, úgy gondolom, megyei elnököt csak az önkormányzati választások után választunk.



A pártvezetés által elfogadott megyei listát Ander Balázs barcsi jelölt, míg a kaposvárit Kiss Tamás, a párt helyi szóvivője vezeti. A megyeszékhelyen Hegedűs József visszalépése miatt – az építőipari iskola tanáráról az egyik napilap közölte, 2007-ben szexuális zaklatás miatt fegyelmi eljárás indult, melynek végén megrovást kapott; a párt vizsgálatot indított ügyében – csak tizenegy jelöltjükre lehet majd szavazni, polgármester-jelöltet pedig csak Csurgón tudott állítani a Jobbik.

Élősködők a célkeresztben

A politikai bűnözést, a multicégeket és a cigányokat állította kampánya középpontjába a Jobbik: összefoglaló néven Vona Gábor élősködőknek nevezte a három terület érintettjeit. A politikusokkal kapcsolatban az álláshalmozás tiltását és a korrupció megszüntetését tűzték ki célul, a multikkal szemben az állami támogatások felülvizsgálatát, valamint a hazai vállalkozások helyzetbe hozását ígérik.

– A cigány kisebbségen belül élősködőknek azokat tartjuk, akik úgy érzik, a munka és az oktatás világán kívül is érvényesülhetnek – jelentette ki a pártelnök. – A cigányság jelentős részének ugyanis a segélyen tengődés és a bűnözés az útja.
Utóbbiakkal szemben megoldásnak a közrendvédelmi telepek létrehozását javasolja a párt, a gyerekeiket pedig bentlakásos kollégiumokban helyeznék el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!