Kék hírek, bulvár

2014.07.19. 07:07

Tisztességtelen szerződést köt az utazási iroda

A vádhatóság szerint egy somogyi utazási iroda előleg helyett foglalót követel az utasoktól, akiket egyoldalúan csak a foglalóból rá háruló kötelezettségekről tájékoztatták.

Vas András

Keresetet nyújtott be a megyei főügyészség a Kaposvári Törvényszékhez egy somogyi székhelyű utazási irodával szemben az utazási szerződésekkel kapcsolatos tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségének megállapításáért. A vádhatóság szerint ugyanis az iroda előleg helyett foglalót követel az utasoktól, akiket egyoldalúan csak a foglalóból rá háruló kötelezettségekről tájékoztatták.

A bánatpénz nagyságát az utas hátrányára, az utazás megkezdése előtti 59-30 nap közötti elállás esetén a teljes részvételi díj 50 százalékában állapítja meg az iroda, noha a jogszabály szerint az utazás megkezdését megelőző 35 napnál, szálláshely igénybevétele esetén pedig 45 napnál korábbi elállásnál legfeljebb a szolgáltatás díjának tíz százalékát követelhetnék, emellett a 60 napnál előbbi elállás esetén törvénysértően tízezer forintot számolnak fel.

A szerződésben csak a befizetett díj visszatérítéséről rendelkezik az utazási iroda, ha nyolc százaléknál nagyobb díjemelés esetén az utas visszalép, arról azonban nem tájékoztatják, hogy az eredetivel azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatásra tarthat igényt, illetve a befizetett díj megfelelő kamatát, felmerült kárát, illetve sérelemdíjat is követelhet az irodától.Jogtalanul köti ki az iroda az utazási jog harmadik személynek átruházásakor, hogy ezt csak húsz nappal az indulás előttig lehet megtenni, ahogyan törvénysértő az is, hogy a szerződésben az utazási iroda által okozott károk esetében a kártérítést a részvételi díj összegére korlátozzák, noha az előírás ennek kétszerese is lehet.

Az ügyészség mindezek alapján  indítványozta, hogy a bíróság érvénytelenítse a tisztességtelen általános szerződési feltételeket, s rendelje el, hogy az utazási irodának saját költségén közleményt kelljen kiadnia az esettel kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik