Kék hírek, bulvár

2015.01.09. 09:04

Betörés utáni tortúra: a károsultat rabosította a rendőrség

Hosszas kórházi kezelésre szorult egy Nagyatád környéki férfi. Miközben az ágyat nyomta, feltörték és kifosztották az otthonát. A kellemetlen meglepetéseknek azonban még csak ezután kezdődtek: a biztosító elutasította kárigényét, és amikor segíteni próbált a rendőröknek, hogy visszaszerezze értékeit, önbíráskodással gyanúsították meg.

K. G.

– Békésen éldegéltem egy somogyi kis faluban. Az egészségi állapotom megromlása miatt kórházba kerültem, majd a családtagjaimnál töltöttem a lábadozás időszakát. Másfél hónapot voltam távol az otthonomtól. Mire visszatértem, kirámolták házamat, közel félmilliónyi értéket vittek el – mondta el történetét lapunknak a férfi. – Egy internetes biztosító társaságnál volt teljes körű lakásbiztosításom, így a szomorúságban annyi vigaszom maradt, hogy a biztosító legalább a károm egy részét megtéríti. Ebben csalódnom kellett: a cég tudatta velem, hogy „a szerződő köteles a bekövetkezéstől számított nyolc napon belül a biztosítónak írásban bejelenteni minden, az ajánlaton feltüntetett körülmény módosulását..., és a biztosítás nem terjed ki arra az ingatlanra, amelyben nem laknak életvitelszerűen, állandó jelleggel”. Egyes biztosítók világosan fogalmaznak a szerződési feltételekben: csak a 30 napnál hosszabb távollét után minősítik az épületet lakatlanná, mely esetben a biztosítottnak pótdíjat kell fizetnie. Én a szerződési feltételeim között hasonlót azonban nem találtam. A fenti biztosító társaság, miután kárbejelentésemet megkapta, mégis egy hónapos felmondással megszűntette a biztosítási szerződést, és az általam addig befizetett összeget visszautalta.

A károsult férfi a távolléte idején is megpróbált mindent megtenni, hogy óvja a házát, telefonos riasztót, érzékelőt szerelt fel, gondosan bezárta az ajtókat, a szomszédokat is megkérte, hogy figyeljenek oda. A betegsége alatt azonban érthetően nem a biztosító felé fennálló bejelentési kötelezettsége volt a legfontosabb számára. Ezután arra koncentrált, hogy visszakapja azt, amit elloptak tőle.– A rendőröket úgy akartam segíteni, hogy felhívást tettem közzé. Ebben az állt, hogy az eltűnt értékeimet sérülésmentesen visszavásárolnám, vagy a nyomravezetőnek magas jutalmat adok – folytatta a férfi. – A felhívásomra jelentkeztek informátorok, akik a nevüket és a kilétüket nem kívánták felfedni. Az általuk betörőként megjelölt személyeknek a végső elkeseredésemben levelet írtam. Az egyik levelet kapott családtag ezért feljelentett, annak ellenére, hogy a rokona éppen előzetes letartóztatásban volt. A levelemben írtakat félreértették. A rendőrség ezután három alkalommal kihallgatott, majd büntetlen előéletem ellenére rabosított. Az önbíráskodás miatt ellenem indított eljárást három hónap után megszüntette az ügyészség, mivel bűncselekmény nem valósult meg.
A rendőrség azóta felfüggesztette az eljárást a betörővel szemben is, mert az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható. Az ügyről a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától megtudtuk: itt is, mint minden olyan esetben, ahol kritika érheti a rendőrség munkáját, ellenőrzést rendeltek el.

Ezek is érdekelhetik