Kék hírek, bulvár

2015.02.05. 17:49

Önkéntes tűzoltókat képeznek Somogyban

Yvette-ciklon, belvíz és természeti csapások: felértékelődött a somogyi önkéntes tűzoltó egyesületek munkája is. Ezt mutatják a számok is – derült ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a somogyi tűzoltószövetség közös értekezletén.

Harsányi Miklós

Az elmúlt időszakban a tűzoltóságok igénybevétele változott, a tűzesetek száma jelentősen csökkent: egyrészt az új fűtési technológiáknak köszönhetően másrészt amiatt, hogy a lakosság jelentős része jogkövetőbbé, fegyelmezettebbé vált. A műszaki mentéseknél azonban egyre nagyobb felelősség hárult az önkéntes tűzoltó egyesületekre is.

– Tavaly az Yvette-ciklon tombolásakor, s az őszi esőzés idején a Balatonnál és a Dráva parton számítottunk az önkéntesek feladatvállalására – mondta Wéber Antal tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Hozzátette: az esetleges beavatkozások hatékonyságát növeli, hogy a megyének van egy önállóan beavatkozó egyesülete és hamarosan két újabbal bővül a kör.
Wéber Antal szerint az önkormányzati tűzoltóságok, akik szintén kiváló munkát végeztek tavaly is, mindenhol fehér foltokat fednek le.

Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő arról is beszámolt: az önkéntes egyesületek előnye a helyismeret és a vonulási idő rövidsége. Megtudtuk: egyre több, s korszerűbb eszközzel rendelkeznek a somogyi egységek. Az önkéntesek munkáját nélkülözhetetlennek nevezte az igazgató, akárcsak azokét, amelyek csak hagyományőrzésre rendezkedtek be.
– Fontos, hogy a fiatalok lássák, a szervezetnek van múltja, s jövője is – tette hozzá. – Az utánpótlás-nevelés elengedhetetlen az önkéntes mozgalom életben tartásához.



Szakemberek továbbra is támogatják a versenyek megtartását, s azt is, hogy a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók ezután is találkozzanak a megméretések alkalmával.
Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltószövetség elnöke vázolta az idei programokat, a rendezvényen egyeztetek a Flórián napról, továbbá a területi és a megyei versenyekről is. A következő tűzoltásvezetői képzésről is szó volt: erre hét somogyi önkéntes tűzoltó egyesülettől 24-en jelentkeztek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!