Kék hírek, bulvár

2015.04.13. 16:04

Két és fél év alatt tíz rendőrkapitány-csere Somogyban

Amióta 2012 szeptemberében Piros Attila váltotta Mergancz Sándor dandártábornokot, a mostani volt - számításaink szerint - a tizedik városi kapitányváltás a Somogy megyében.

Vas András

Két városi rendőrkapitányság is új vezetőt kapott április elejével: a kaposvári élére Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány Heffer Attila alezredest, fonyódi kapitánynak pedig Piros Attila dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány Marics Zsolt alezredest nevezte ki.



Amióta 2012 szeptemberében, azaz két és fél esztendeje Piros Attila váltotta a somogyi főkapitányi székben Mergancz Sándor dandártábornokot, a mostani volt – számításaink szerint – a kilencedik városi kapitányváltás a megyében: korábban Barcson és Nagyatádon kétszer, Siófokon és Marcaliban egyszer cserélt vezetőt a megyei főkapitány, s Fonyódon és a megyeszékhelyen is a harmadik kapitány irányítja a testületet.
Miután átlagosan három havonta került egy városi kapitányság élére új parancsnok – emellett osztályvezetői és főosztályvezetői szinten többtucatszám cseréltek le embereket –, kíváncsiak voltunk rá, mi indokolja a sorozatos cseréket, főként, hogy az éves rendőrségi beszámolók szerint javulnak a hatóság statisztikai mutatói Somogyban.

– A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény részletesen meghatározza a vezetői feladatokat ellátók jogviszonyára vonatkozó szabályokat – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. – Ezek közé tartozik a meghatározott időre történő kinevezés, valamint a vezetői megbízás indokolás nélküli visszavonása.

Ezzel tehát nem lettünk okosabbak, mint ahogyan arra sem kaptunk érdemi választ, miért kellett távoznia március végén Ferincz József ezredesnek, az akkori kaposvári rendőrkapitánynak, aki előtte megyei bűnügyi igazgatóként dolgozott, vagyis még magasabb pozíciót töltött be.
Ferincz József vezetői megbízását az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője indokolás nélkül vonta vissza – felelte az ORFK kommunikációs szolgálata kérdésünkre, mely szerint, ha az ezredes korábban megfelelt megyei rendőri vezetőnek, miért nem volt jó városi kapitánynak?
Természetesen a rengeteg vezetőcsere kapcsán felvetettük: a sok parancsnokváltás kapcsán nem merült-e fel az ORFK-nál, hogy esetleg nem feltétlenül csak a városi kapitányokkal van probléma a megyében, s nem vetődött-e fel Piros Attila felelőssége is, hiszen több ízben éppen a nem sokkal korábban általa kinevezett parancsnokokat váltotta le?
Kérdésünkre az ORFK illetékesei szűkszavúan csak annyit közöltek: nem merült fel a megyei főkapitány felelőssége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!