Közélet

2006.12.27. 17:21

Kamionok alibi tankkal a határon

Csempészethez átalakított üzemanyagtartályt találtak két külföldi kamionnál a barcsi pénzügyőrök.

Nagy László

A járműveket lefoglalták, a tartályokat elkobozták, a tulajdonosokra pedig együttesen négyszázezer forint bírságot róttak ki.

Kovács László barcsi vámparancsnok elmondta: egy horvát és egy bosnyák teherautó akadt fenn a határon; ötven-ötven literes „alibi” tankja volt mindkettőnek, s mögötte rejtőzött a valódi átalakított tartály. Az egyikben négyszáz liter gázolajt találtak, s ezzel a mennyiséggel már bűncselekményt követett el a tulajdonos. A másikból 150 liter üzemanyag került elő, ezzel szabálysértést követett el a kamionos. A nagyobb mennyiségnél 280 ezer forint jövedéki bírságot róttak ki, a másiknál 90 ezer forint a jövedéki és 30 ezer forint a szabálysértési bírság.

A lefoglalt kocsikat csak akkor kaphatják vissza a gazdáik, miután ezeket a tételeket kifizették. A járművek ilyen esetben tartályok nélkül kerülnek vissza a tulajdonosokhoz, azaz új tankokról is gondoskodniuk kell, ha ismét használni akarják majd a kocsikat. Ez már a harminckettedik jövedéki ügye a barcsiaknak, s eddig 26 teherautót állítottak félre szabálytalan gázolaj-használat, illetve átalakított benzintartály miatt. Néhány hónapja egy kamiont el is koboztak, mivel az egész autó csempészetre lett átalakítva.

Ezek is érdekelhetik