Közélet

2006.12.06. 12:20

Tortabevonóval a csokoládé ellen

A nagy húsvéti sonka-, a nyári jégkrém-, valamint a kora őszi narancsléteszt után ezúttal a csokoládé mikulások világába kalauzoljuk el a nagyközönséget, nem titkoltan azzal a céllal, hogy segítsünk eligazodni a kavalkádban.

Vas András

Kommandónk ismét útra kelt, végigjárta a város kisebb-nagyobb bevásárlóközpontjait, hogy megfelelő, ám egyáltalán nem reprezentatív készletet állítson össze. Mindezek után lapunk munkatársai a korrekt olvasói tájékoztatást szem előtt tartva végigkóstolták a több kilónyi felhozatalt, hogy az egyes termékeket különböző kategóriák szerint értékeljék. Mint a korábbi alkalmakkor, a vizsgálat természetesen ezúttal is teljesen szubjektív, ám talán mégis segít eligazodni a csokitélapók világában.

A gondos válogatást követően tizenhárom termék került terítékre, melyeket csomagolás, íz, és a csokifigura külleme alapján vizsgáltak és értékelték – 0-10–es skálán – szakértőink.

Nyitásként természetesen a csomagolás került górcső alá. Némi meglepetésre nem mindegyik Mikulás viselt piros köpenyt és fehér szakállt: a felhozatalban találtunk zöld és barna ruhás Télapót is.
– Ez lesz a kedvencem, a fradista – bökött elégedett arccal az After eight csemegéjére online szerkesztőnk, ám a többség számára életidegennek tűnt a mentolos télapó. Csakúgy, mint a Boci étcsokoládéjából készült barna ruhás kolléga.

– Nekem inkább Kula bácsinak tűnik – vélekedett South Park-rajongó szerkesztőnk, s ez nem túl hízelgő egy csokifigurára nézve.
Szigorú ítészeink persze a piros ruhás társaság egyes tagjain is jót mulattak. A legrondábbnak az édességek szégyene, az update mikulás bizonyult, mely a többség szerint névadójára, a fitneszgurura hasonlított, ami egyből elvette sokak étvágyát. Nem gyűjtött sokkal több pontot a gyártó szerint hóemberre, első blikkre azonban inkább pufók fókára hajazó termék sem.

– Vissza a pénzt! – háborgott kisgyermekes kollégánk, míg földhözragadt tördelőnk azon értetlenkedett, minek egy hóember nyakába sál.
– Egy ilyen törpe télapónak nincs semmi tekintélye a gyerekek előtt: a kicsik tökön rúgják, hogy kirepül a kéményen – nyögte egy szuszra a döbbenettől elhaló hangon a Nicole cég mini csokifigurája láttán napi szerkesztőnk. Való igaz, szerencsétlen piros ruhás inkább emlékeztetett idült alkoholista törpére, mintsem a rénszarvasok urára.

Nem meglepő tehát, hogy szakadéknyi különbségek mutatkoztak az értékeléseknél már a dizájnt illetően is. A viadalt az előzetes esélylatolgatásoknak megfelelően a Lindt versenyzője nyerte, melyet csak egyvalaki rótt meg túlzottan szigorú tekintete miatt, ám mások szerint éppen ezért ideális ajándék az elevenebb kölykök számára...

A külső burok eltávolítása után a csokifigura kidolgozottságának ellenőrzése következett. Miután otthoni tapasztalatok alapján már előfordult, hogy a piros ruha egy kecses húsvéti nyulat rejtett, ítészeink igencsak szigorúan vizslatták a termékeket. Talán nem véletlen, hogy a hóember-forma itt sem aratott közönségsikert: a fóliát lehámozva egy dagadt tekebábu bámult vissza bíráira. A legigényesebben kidolgozott figura büszke cím meggyőző fölénnyel végül a külcsín alapján a középmezőnybe sorolt After eightnek jutott, az ezüstöt a Tibi, míg a bronzot a Lindt figurája – mely a gyomorrontás határán álló tördelőnk szerint Darth Vaderre hajazott – érdemelte ki.

– Olyan az íze, mintha le sem vettem volna a fóliát – mondta ki a legszigorúbb ítéletett a hóemberfigura felett sportrovatos kollégánk, a mélybe, azaz a rangsor végére taszítva ezzel szerencsétlen terméket.
– Szójahurha – jelentette ki ellentmondást nem tűrően napi szerkesztőnk, miután óvatosan elszopogatott egy darabot az update csokiból. – Nem csoda, ha ezt még fogyokúrázóknak is ajánlják: nincs olyan ember, akinek ez ízlik, s önként nagyobb mennyiséget vesz belőle magához – tette hozzá, miután félrevonult, hogy megszabaduljan a valóban gyanús állagú édességtől.

– Ennek annyi a köze a csokoládéhoz, mint a spenóthoz – jegyezte meg édességek terén szakértőként tisztelt kollégánk – a fenti megállapítás aztán többször is elhangzott, ugyanis a középmezőny tagjai érezhetően inkább tartabevonóból készülétek.

Éppen ezért az első négy helyezett messze leszakította vetélytársait. A verseny szorosságát jól mutatja, hogy a győztes Tibi és a dobogóról éppen lecsúszó mentolos mikulás között szűk kéttizednyi különbség alakult ki.

– Akár gyerekkoromban – törölte le az olvadt csokoládét fáradtan kézfejével a szájáról online szerkesztőnk, egyúttal letéve a voksát a végső győztes mellett. A Tibi ugyanis némi meglepetésre legyőzte a favoritnak kikiáltott Lindtet, míg a Nestlé télapója beférkőzött az After eight elé a dobogó aljára. A citromdíj a sokat szapult fókafejű hóembernek jutott.

– A külleme gyalázatos, az íze olyan, mint a benzinben érlelt döglött cápának, mire jó az ilyen? – tette fel a kérdést szerkesztőnk, mire terhelt gyomrú beosztottjai csak legyintettek, s ment a szemétbe a maradék...

Kapcsolódó anyagok:
Kérések a Télapóhoz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!