Közélet

2007.01.29. 19:49

Megcsapolta a hitelközvetítő az ügyfelei bankszámláját

Biankó átutalási megbízást íratott alá a jelzáloghitelt igénylő ügyfelekkel, így csapolta meg a számlájukat a magát banki hitelközvetítőnek hirdető siófoki hölgy – mondják a károsultak, akik rendőrségi feljelentést tettek a kölcsönügynök ellen.

Fónai Imre

– 750 ezer forintot emelt le a számlámról a tudtomon kívül – állítja az egyik rászedett siófoki ügyfél (név és cím a szerkesztőségben). – Munkanélküli vagyok, egyedül nevelem a két gyermekemet; pénzhez akartam jutni és újsághirdetésben ez az Anita nevű hölgy kínálta a legkedvezőbb feltételeket. Utólag már belátom, jobban kellett volna gyanakodnom...

– Semmi sem volt gyanús mindaddig, míg a számlámra került kétmillió forint hitelnek el nem tűnt majdnem a fele – folytatja a károsult hölgy. – Húszféle papírt is aláír az ember ilyenkor a bankban, nincs idő mind végigolvasni; egy üres átutalási megbízást is aláírtunk. Utólag persze már azt mondja az ügynök: vessünk magunkra.

Újsághirdetésben toborzott károsultakat a rászedett siófoki hölgy – jelentkeztek is többen, s közösen tettek rendőrségi feljelentést, akik hasonlóan pórul jártak.

– Időközben természetesen „felszívódott” már ez a siófoki hiteliroda – magyarázza az egyik károsult. – A kölcsönközvetítő annyira a bizalmamba férkőzött, hogy egyszer szóban megkérdezte: néhány hónapra kölcsönözném-e neki a hitelként kapott pénzem egy részét? Persze, feleltem. Megdöbbentem azonban, amikor lekerült a számlámról a 750 ezer forint; 250 ezer forintot a saját költségeire számolt fel, a félmilliót meg úgy tekintette, hogy kölcsön veszi. Amikor kérdőre vontam, azt felelte: de hiszen megegyeztünk, hogy adok neki kölcsön. Igen ám, de így? No igen, aláírtam azt az átutalási megbízást, s most ott tartok: a kétmilliós hitelnek majdnem a fele ugrott, és tíz évig fizetem a havi 21 ezer forintos részletet. Azt tartom különösen tisztességtelennek, hogy pénztelen embereket csapott be ez az Anita, hiszen ha nekem is lenne pénzem, dehogy fordultam volna bankhoz. No és ki gondolná, hogy már egy bankban is minden gyanús kellene hogy legyen? A banki ügyintéző azzal „vigasztalt”: az ilyen hitelközvetítők java része kétes módszerekkel dolgozik, meg hogy ez már nem az első hasonló esete volt az Anitának...

Ezek is érdekelhetik