Közélet

2007.06.18. 08:19

Kell a második komp

A gazdasági tárca kihátrálni látszik, míg a balatoniak szerint indokolt az újabb kompátkelő létrehozása.

Kolumbán Tünde


A második balatoni komp megvalósítása nem politikai kérdés. Létrehozását gazdasági, közlekedési és környezetvédelmi okok indokolják – mondta Suchman Tamás a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke arra reagálva, hogy a gazdasági tárca szóvivője a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a kompról szóló javaslat nem szerepel a minisztérium fejlesztési tervei között. Ezzel szemben két hete a tárca államtitkára még azt mondta a Parlamentben, hogy készül a megvalósíthatósági tanulmány a Fonyód-Badacsony kompjárat működtetésének feltételeiről. Suchman Tamás elmondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervben 700 millió forintos támogatással szerepel a terv, ezért a kormányzatnál javaslatot tesz a felhasználható összeg megerősítésére.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója szerint a második balatoni komp létrehozása továbbra is indokolt, ezért a cég folytatja a megfelelő számítások elvégzését. A jelenlegi tervek szerint az új kompátkelőhöz 3,5-4 milliárd forintra lenne szükség.  – A hónap vége felé Fonyód polgármesterével együtt a MÁV vezetőivel fogunk tárgyalni arról, hogy a kikötőhöz vezető útszakaszon futó vágányokat hogy lehetne megszüntetni – mondta Horváth Gyula, jelezve ezzel, hogy a cég a gazdasági tárca állásfoglalása ellenére is folytatja a megkezdett munkát.

A vezérigazgató szerint az ügyben a fenntarthatóság a kulcskérdés. Suchman Tamás úgy látja, a járat nem lehet veszteséges, hiszen a személyszállítás 85%-a a kompra lesz átirányítva, a járművek szállítása pedig további plusz bevételt jelent majd.

A Balaton Fejlesztési Tanács elnöke arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. kisebbségi részvénycsomagja hamarosan a 22 tóparti önkormányzat tulajdonába kerül. - A privatizáció feltételei között szerepel, hogy a cégénél jelentős tőkeemelést kell végrehajtani - mondta Suchman Tamás, és hozzátette: az önkormányzatok támogatják, hogy a kompbeszerzés a tőkeemelésből valósuljon meg.

-->

Ezek is érdekelhetik