Közélet

2007.06.17. 08:32

Kishalakkal etetik a helyiek a három árvát

Mesterségesen táplálnak három kis gólyát a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őrei Magyaregresen. Bók László polgármester elmondása szerint az elmúlt hetekben a település lakói arra lettek figyelmesek, hogy a játszótér közelében fészkelő gólyák közül egy fiókákat nevelő gólyapár egyike megsérült és nem sokkal később elpusztult.

Meiszterics Eszter


Mivel a gólyáknál a fiókák felneveléséhez mindkét szülő közreműködésére szükség van, a fiókák életesélyei lecsökkentek. Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre és egy helybeli önkéntes Kula József buszsofőr több módszerrel is próbálkozott, először úgy próbáltak eledelt feljuttatni a fiókákhoz, hogy kishalakat helyeztek a szomszédos játszótérre, abban bízva, hogy a tojó majd beviszi őket a fészekbe, de nem így történt. Ezután a természetvédelmi őrök megpróbálták bedobálni a halakat a fészekbe, de ez sem vezetett eredményre, ezért új megoldást kerestek. Végül a halakat felszúrták egy hosszú, rugalmas műanyag cső végére erősített tüskére, amit a cső aljáról vissza tudtak húzni, így a halak belepotyogtak a fészekbe. Amíg a fiókák még kisebbek voltak, megvárták, amíg a tojó hazaérkezik, mára azonban a fiókák maguk is képesek elfogyasztani a feljuttatott táplálékot.

Bók Lászlótól megtudtuk: néhány napja az EON munkatársai nehezményezték az akciót, mondván életveszélyes a kölyökgólyák etetése, Kula József azonban meggyőzte a szakembereket hozzáértéséről, mivel eredeti szakmáját tekintve autóvillamossági szerelő.

Ezek is érdekelhetik