Közélet

2007.08.25. 19:01

Táncba hívott a nyalka huszár

Jurtát állítottak, ősi magyar ételt főztek, és a huszár toborzás jeleneteit is bemutatták az érdeklődőknek azon a háromnapos hagyományőrző rendezvényen, ami pénteken kezdődött a siófoki Tóth Lovas centrumban.

Kolumbán Tünde

A Honfoglalóktól a Huszárokig című családi hétvége céljára utalva Cey-Bert Róbert Gyula táltos így fogalmazott: erősítsük meg újra gyökereinket, hogy a magyar fát ne dönthesse ki a 21. század szele. A szervezők a program hagyományőrző jellege miatt a meghívóra is fontosnak tartották feljegyezni, hogy a rendezvény egyetlen politikai irányzathoz sem kötődik.

– A történelmi jelképek könnyen téves következtetéseket levonására adhatnak okot, ezért került fel a mondat a meghívóra – mondta Tóth Lajos szervező, aki hozzátette, hogy a hagyományőrzés a fiatalok körében egyre  népszerűbbé válik, hiszen új lehetőségeket teremt a lovassportban is. A rendezvény első napján az érdeklődők négy felvonásban ismerhették meg, hogyan zajlott a huszár verbung, ami a nyalka huszár táncával vette kezdetét.

A családi hétvégén emellett az ősmagyarság, és a honfoglalás történek kedvelői is számos érdekességgel ismerkedhettek meg. Ilyen volt például a „bogas-áldos” nevű étel elkészítése is, amit ősi hun áldozati üstben főztek meg. A szarvasból készült, pörkölthöz hasonló fogás egykor a kommunikáció fontos eszköze volt. Mint kiderült, őseink az áldos elkészítésén keresztül kértek isteni áldást a közösségre. Az érdeklődők között főként gyermekes családok tűntek fel, akik lovasíjász bemutatót nézhettek meg, a kézművesek udvarában pedig olyan mesterségekkel ismerkedhettek mint például az íjkészítő, vagy a nemezelő.

A lovas népek legfőbb szimbólumát jelentő táltos paripák mellett a rendezvényen az ebek is fontos szerepet kaptak, hiszen magyar terelőkutyák bemutatójára is sor került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!