Közélet

2007.10.29. 08:20

Dühroham a bércsatában

Győzelmi kényszer alatt állnak a szakszervezeti vezetők – rövidesen egyre agresszívabbá válnak a jövő évi bértárgyalások. A vágyak és a reális lehetőségek között azonban sokszor szakadéknyi a különbség.

Harsányi Miklós, Kolumbán Tünde

Sztrájk és bér – e két stratégiai kérdés erősen foglalkoztatja a Kapos Volán Zrt. dolgozóit.
– Pénteki ülésünkön fogalmaztuk meg a 2008-as bérigényünket, ez azonban egyelőre nem publikus – közölte Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke. – A hivatalos javaslatot hétfőn juttatjuk el a vezérigazgatónak.

Az érdekvédelmi vezető úgy látja; a tárgyalások november első felében elindulhatnak. Erre az évre átlag közel 8 százalékos bérnövekedésről született döntés, s kérdésünkre megpendítette; jelentős reálbér-növekedést kívánnak elérni jövőre is.

– Ismerem a cég gazdasági helyzetét, s legalább ennyire a dolgozókét is – fejtette ki kérdésünkre Dobi István. Jelezte; a KKSZ az idén közel négymillió forint segélyt fizet ki. Gyakorta a puszta megélhetéshez kell a támogatás. Előfordul, hogy a munkások a tüzelő vagy a közüzemi számla kifizetéséhez kérik a szakszervezet segítségét. Nem ritka, hogy a munkatársak nettó 80 ezerből tartják el a négytagú családjukat.

 – Reméljük, hogy jó évet zárunk, s minél nagyobb emelést tudunk kiharcolni – erről Révészné Kéri Anna, a kaposvári vasas szakszervezet helyi vezetője beszélt. Az Országos Érdekegyeztető Tanács irányelveit megvárják, s a friss információk birtokában folytatják az egyezkedést. Utalt rá; ők is infláció feletti béremelésben gondolkodnak.

– Nehézipar, élelmiszeripar, kereskedelem – a megkérdezett szakmai- és érdekképviseleti szervezetek vezetői szerint romokban hever mindhárom ágazat. Az alkalmazottakat pokolian alacsony bérek büntetik.
– Tombolnak a munkatársaim, ha keresetüket a fővárosi kollégáikkal hasonlítják össze, számolt be egy állami szervezet kaposvári vezetője. Alapvetően a köztisztviselői törvény szabályozza a béreket, ám kisebb-nagyobb eltérések mégis előfordulnak. Hozzátette: az ügy kárvallottjai általában a vidékiek.

A vágyak és a valóság között szakadéknyi a különbség. Vida Kálmán, a kaposvári húskombinát szakszervezeti (HDSZ) elnöke mégis amondó: határozottan kiállnak a 2 százalékos reál-bérfejlesztés mellett. – Kizárólag az inflációnál magasabb emelést tartunk elfogadhatónak; a bruttó 6,5-7 százalékos javaslatot Kapuvári József, a HDSZ országos elnöke juttatja el

Össztűz a seregben

– Központilag zajlik az egyeztetés, s nagyon várjuk, mire jutnak a felek – mondta egy somogyi hivatásos katona. Úgy tudjuk; a rendokozat nélküli szerződéses katonák nettó keresete havi 70-75 ezer forint körül alakul. A hivatásos tiszthelyettesek 90-110 ezer forintot visznek haza, a tisztek általában 130-150 ezret keresnek.

november végéig a gyáraknak – fűzte hozzá. Kaposváron a bértárgyalásokkal egy időben megkezdődik a kollektív szerződéssel kapcsolatos egyeztetést is. A jutai Carnarium húsfeldolgozónál azt mondták: lehetőségeikhez képest anyagilag is megbecsülik a dolgozókat. Ennek azonban van határa. Kis Sándorné ügyvezetőtől tudjuk: a béremelés-tervezéskor feltétlenül 10 százalékon belüli tartományban maradnak.

Alapbérfejlesztésre is számíthatnak jövőre Siófok egyik nagyvállalatának dolgozói. A Kőolajvezetéképítő Zrt.-nél idén vezették be a teljesítmény alapú jutalmazást. – A mennyiségi és a minőségi ösztönzést szeretnénk 2008-ban is megtartani. Ezzel azt kívánjuk elérni, a dolgozóink érezzék, elismerjük azokat, akik többet és jól dolgoznak – mondta Tarsoly Gyula vezérigazgató, akitől megtudtuk: a bérfejlesztést az teszi lehetővé, hogy a vezetéképítő cégnek jövőre lesz bőven munkája. A vállalatnál létezik kollektív szerződés, és jól működik a munkavállalói szakszervezet is.
A 40 főt foglalkoztató ádándi Pasteur Kft. dolgozóinak fizetése 2008 első félévében biztosan nem lesz magasabb az ideinél. A bérfejlesztés elmaradását Kovács József kereskedelmi igazgató a vállalkozás rendkívül magas költségeivel indokolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!