Közélet

2008.02.11. 18:28

A somogyi képviselők 5:8 arányban elutasították az egészségbiztosítási törvényt

Megkezdhetik működésüket az egészségbiztosítási pénztárak jövőre. Erről határozott hétfőn az Országgyűlés, megerősítve a két hónappal ezelőtti döntést. Képviselőink gombnyomásáról szakértőket kérdeztünk.

Balassa Tamás

A köztársasági elnök által indítványozott újbóli parlamenti megfontolás után némileg módosítva, de ismét átment a törvényhozáson az egészségbiztosítási törvény. A frakciók tagjai – egy előre bejelentett kormánypárti kiszavazás kivételével – az előzetes várakozásoknak megfelelően alakították ki álláspontjukat. Véletlen egybeesésként éppen a betegek világnapján. A szocialisták és szabaddemokraták megszavazták, a fideszes, a kereszténydemokrata és a demokratafórumos képviselők elutasították a tervezetet.

Somogyi voksok

Csákabonyi Balázs (MSZP) - igen

Kolber István (MSZP) - igen

Lamperth Mónika (MSZP) - igen

Rákóczy Attila (MSZP) - igen

Suchman Tamás (MSZP) - igen

Gruber Attila (FIDESZ) - nem

Heintz Tamás (FIDESZ) - nem

Mátrai Márta (FIDESZ) - nem

Kuzma László (KDNP) - nem

Móring József Attila (KDNP) - nem

Szászfalvi László (KDNP) - nem

Gyenesei István (független) - nem

Herényi Károly (MDF) - nem

A december 17-i arányok nem változtak sokat: akkor 204 igennel, 168 nemmel és egy tartózkodással, most pedig 203:173 arányban ment át a törvényjavaslat. A tizenhárom somogyi képviselő különösebb meglepetést nem okozva, a korábbi voksának megfelelően szavazott.

Egyetlen kivétel Gyenesei István volt, akiben a decemberi tartózkodása óta a nem felé billent a mérleg. A független, ezért frakciófegyelem által nem kötött egyéni választókerületi képviselő elmondta: továbbra sem látja a garanciákat arra, hogy elviselhető lenne a döntéssel felvállalt kockázat, különösen a hátrányos helyzetű dél-somogyi térség számára. Nem világos, hogy a betegek egészségéért vagy a pénzükért folyik a csata, fogalmazott.

A Tisztelt Házban lényegében ugyanazok az érvek hangzottak el, mint korábban. A beterjesztők szerint fennmarad a kockázatközösségen alapuló, szolidaritás elvű, egységes és kötelező társadalombiztosítás, míg az ellenzék homlokegyenest az ellenkezőjét hangoztatta: nem lenne szabad rászabadítani az új rendszert az emberekre.

A döntésről megkérdezett somogyi szakmabeliek hangsúlyozták, minden a kerettörvény tartalmát meghatározó végrehajtási utasításoktól függ.

Repa Imre professzor, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója a megszavazott több-pénztáras törvényről szólva kérdésünkre aláhúzta: hétfőn kerettörvényt fogadott el az Országgyűlés.

– A nagy menetelés még csak most kezdődik majd a tárca és a szakma számára, hiszen tartalommal, több mint száz végrehajtási rendelettel kell megtölteni a jogszabályt. A szakmai protokollok, az egységes informatikai rendszer, az egymásra épülő alap-, fekvő- és járóbetegellátás megteremtése a kulcsfontosságú.

A súlyponti kórház főigazgatója szerint a több-pénztáras rendszer hatalmas kihívás az egészségügyi intézményeknek, hiszen a szerződésre a megfelelő színvonalat nyújtóknak lesz több esélyük.

– Az ország makrorendszerének változása idején nekünk itt kell helyt állnunk. Iszonyatos tempó vár ránk a következő több mint egy évben, az egykori szocialista berendezkedéstől el kell jutnunk a több-pénztáras, a szolgáltatások vásárlásán alapuló rendszerig – összegezte a professzor.


Antal László háziorvos szakfőorvos aggályainak adott hangot.

– A betegérdekek képviselete, a gyógyítás színvonala és a finanszírozás: e három pilléren múlik minden – szögezte le Antal László. – Azt tudjuk, mekkora forrást vehetnek ki a rendszerből a több-pénztári szereplők, de azt nem, hogy mennyit tesznek bele. És az sem világos, hogy hosszú távon egy háziorvosnak mennyire lesz ez jó? Az már most bizonyos, hogy még több adminisztráció vár ránk, de rengeteg még a kérdőjel.

Antal László ugyanakkor aláhúzta: az egészségügy reformra érett, feudális keretei idejét múltak, és a hálapénz intézményét is le kell bontani.
– Abban, hogy reformokra szükség van, valószínűleg minden orvos egyetért, ám a szakma nagyon megosztott annak irányát és mélységét illetően.


Varga Ferenc siófoki főigazgató, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a több-pénztáras törvényről csak a gyakorlatban derül majd ki, hogy valóban az egészségügyi rendszer kedvező változásait és a járulékfizetők érdekeit együtt szolgálja-e.

– Mint minden gyökeres változásban, ebben is rengeteg még a bizonytalanság – emelte ki a kórházszövetség elnöke. – A végrehajtási rendeletek teszik majd világossá, hogy a biztosítottak milyen körülmények között kerülnek a pénztárakhoz, s hogy ők milyen feltételekkel szerződnek a szolgáltatókkal. A leendő biztosítási csomagok is később alakulnak ki.

Varga Ferenc szerint a több-pénztáras rendszerbe tőkével belépők nem engedhetik meg maguknak a felesleges kapacitások fenntartását, költséghatékonyan kell működniük. Ezzel együtt ez jó esetben nem mehet a minőség rovására.

Azt a költői kérdést, hogy igent vagy nemet nyomott volna-e hétfőn az Országgyűlésben, az elnök udvariasan elhárította.
– Ez a politikusok dolga: az igen és a nem egyaránt lehetett „jó válasz”. Az idő eldönti, melyik lesz igaz.

Kolber István (MSZP) - igen

Lamperth Mónika (MSZP) - igen

Rákóczy Attila (MSZP) - igen

Suchman Tamás (MSZP) - igen

Gruber Attila (FIDESZ) - nem

Heintz Tamás (FIDESZ) - nem

Mátrai Márta (FIDESZ) - nem

Kuzma László (KDNP) - nem

Móring József Attila (KDNP) - nem

Szászfalvi László (KDNP) - nem

Gyenesei István (független) - nem

Herényi Károly (MDF) - nem -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!