Közélet

2008.02.01. 18:59

Képviselői vagyonok: A Volvo XC-től, az ötmilliós tartozásig

Péntekig kellett leadniuk tavalyi vagyonnyilatkozataikat az országgyűlési képviselőknek: a 13 somogyi honatya és -anya meg is felelt a törvényi kötelezettségének.

Vas András

Bevallása alapján Heintz Tamás járt a legrosszabbul tavaly. A kaposvári fideszes képviselő további 5,2 millió forintos tartozást halmozott fel, pozitívumként pedig mindössze havi 41 ezer forintos városházi képviselői pluszfizetést tud felmutatni. Hozzá hasonlóan Szászfalvi László is csak a tartozásait gyarapította: Csurgó kereszténydemokrata polgármesterének 1,6 millióval nőtt a restanciája, ráadásul továbbra sincs saját ingatlana...

Frakciótársa, a somogyvári polgármester, Móring József Attila viszont éppen adósságait csökkentette: tavalyhoz képest az idén másfél millióval kevesebb a tartozása. Minimálisan csökkentette adósságát Gruber Attila is, igaz, a siófoki fideszes honatyának a takarékbetétje is megcsappant.
Jelentősen változott a szintén KDNP-s Kuzma László anyagi helyzete. A barcsi képviselő Nagykanizsa-Bajcsán vásárolt telket és hozzá tartozó gazdasági épületet, lecserélte Ford Mondeóját, s iskolai igazgatóhelyettesként nőtt pedagógusi fizetése is. Igaz, eközben újabb 1,2 milliós tartozást halmozott fel, bár 6,7 milliós adósságával meg sem közelíti Mátrai Mártát vagy Herényi Károlyt. A fideszes képviselőasszony ugyanis 12 millió forintnyi tartozást törlesztését nyögi havi lebontásban, így talán nem is csoda, hogy mindöszsze 415 ezer forinttal bővült a vagyona az előző esztendőhöz képest.
Az MDF frakcióvezetője tízmilliós adósság terhét kénytelen cipelni, viszont cserébe egy Volvo XC gépkocsival bővült a családi autópark. Emellett Herényi Károly még a képviselőcsoportjától is kapott egy Skoda Octaviát, így bizonyos: nem lesznek mostanában autóproblémái.

Spórolósabb évet zárt a szocialista Rákóczy Attila, akinek kölcsöne ugyan 2,5 millió forinttal gyarapodott a 2006-os évhez képest, viszont készpénztartaléka nyolcmillióval, banki megtakarítása pedig kétmillióval nőtt. Lamperth Mónika miniszterasszony továbbra is a befektetési jegyekre esküdött az elmúlt esztendőben: a szociális és munkaügyi minisztérium első embere az előző vagyonnyilatkozatában szereplő 28,8 millió forint értékű csomaghoz újabb 3,6 milliónyit tett hozzá. Eközben valamivel csökkentek banki megtakarításai, viszont nőtt devizatartaléka és életbiztosításának értéke.

A befektetési jegyekben Kolber István szocialista államtitkár is bízik: 1,8 millió forint értékben fektetett be ilyen papírokba, emellett nőttek megtakarításai és némileg csökkent adóssága. Csákabonyi Balázs MSZP-s honatya készpénzét befektetési alapokba fektette, frakciótársa, Suchman Tamás pedig negyed hektárnyi gadányi erdővel gyarapította vagyonát. Összességében nem sokat változott a T. Ház egyetlen független képviselőjének, Gyenesei Istvánnak anyagi helyzete. A bevétel oldalon 152 OTP-részvényt, 396 ezer forintnyi befektetési jegyet, 600 ezer forintnyi takarékbetét-gyarapodást, 300-300 ezer forintnyi forint- és devizaszámla pozitívumot és másfél milliós ingatlankiadásból származó jövedelmet könyvelhetett el. Ezzel szemben 2,5 millióval nőttek tartozásai és 845 ezer forinttal apadt a folyószámlája. Jutott is, maradt is...

Nézze meg a somogyi képviselők vagyoni helyzetét, kattintson!
A somogyi országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!