Közélet

2008.05.31. 08:20

Drága tábori romantika

Néhány hét, és ismét indulhat a nyári szervezőmunka szülőknek: mikor ki vigyáz a gyerekre a szünidő alatt? Megy-e, s ha igen, milyen táborba a csemete? Úgy tűnik azonban, mára a táborválasztás is fokozott elővigyázatosságot igényel.

Márkus Kata

Jó néhány hete kezdte hirdetni egy úr a diósgyőri lovagi játékok idejére szervezett gyermektábort Kaposváron. Több iskolában rendezett ásványkiállítást, ott kaptak a gyerekek szórólapot az augusztus 5. és 10. közötti programról, ami 30 ezer forintot kóstál. Több családnak is felkeltette az érdeklődését a tábor, igyekeztek hát bővebb információt szerezni a szervezőről, a programokról. Az iskolaigazgatók jó része azonban csak annyit mondott: szinte semmit nem tudnak a táborról, járjanak utána a szülők. Néhányan közülük így is tettek, mígnem kiderítették, hogy nincs bejegyezve az egyesület, amelynek a számlájára az előleget kellett volna befizetniük.

Előny, ha jól ismert pedagógus a kísérő tanár

A szülők többsége általában a jól bevált táborba engedi el a csemetéjét. Kifejezetten előny a választásnál, ha ismerős pedagógus kíséri a csoportot. A paletta egyre színesebb, már szinte mindenfajta érdeklődési körnek megfelelő tábor közül válogathat a szülő, feltéve, ha bírja a pénztárcája.

Az egyhetes turnusok átlagosan 10-15 ezer forintot kóstálnak, de nem ritka a 25-30 ezer forintos ár sem az egyhetes programért.

Lapunk megkereste Szabó Lászlót, a tábor szervezőjét, aki elismerte: egy sajnálatos adminisztratív hiba miatt valóban húzódik a leendő Gyermekbarátság Egyesület bejegyzése. Azt mondta: hiánypótlásra szólították fel őket. A felelősség az enyém – mondta –, addig semmiféle előleget nem fogadok el a szülőktől, amíg nem rendeződnek a dolgok. A múlt pénteken tartottam egy tájékoztatót Kaposváron, ahol a szállásfoglalásra, étkezésre, a gyerekek utaztatására vonatkozó megállapodásokat, igazolásokat bemutattam. Korábban is szerveztünk már hasonló táborokat, akkor egy bt-vel. Ám a társaságot megszüntettük, így ez évtől egyesület formájában folytatjuk a szervezőmunkánkat.  

Somogy, egyben a régió legnagyobb gyermektáborában Fonyódligeten csaknem 13 ezer pihenni vágyó gyerek és felnőtt fordult meg tavaly áprilistól október végéig – tudtuk meg Szegedi Ágnes igazgatótól. – Több-ségük még mindig iskolai szervezésben táborozik, ám egyre többfajta tábort szerveznek sportkörök, tánccsoportok, egyesületek,  az ország minden részéből érkeznek gyerekek. A csoportok mellett azonban családok is bérelhetnek szállást a táborban, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend, többek közt a LIGET Fesztivál idején, az idei esztendőben augusztus 14– 23. között.          

Tábori kínálat a teljesség igénye nélkül somogyi gyerekeknek, felnőtteknek

A fonyódligeti gyermektáborban újdonság a kalandtúra, lovaglás tábor július 1-jétől egyhetes turnusokban. Érdekesség a nagyszülők–unokák tábora július 13–20-ig, és a me-gyei múzeum szervezésében az iparművészeti tábor július 7. és 13. között.

Kőkút-Gyöngyöspusztán betyártábor lesz június 16-ától három turnusban. Ráksiban élménytábort szerveznek június 30-ától augusztus 15-éig négy turnusban.

Ismét lesz környezetbarátság tábor a Tókaji parkerdőben, három turnusban június 16-ától.

Az Együd művelődési központ szervezésében mozdulatművészeti tábor lesz június 23-ától a Toponári Művelődési Házban, „Örökségünk” hagyományőrző tábort szerveznek a Töröcskei Közösségi Házban, és középkori tábor várja a gyerekeket augusztus 11-étől az Együdben.

Az egyhetes turnusok átlagosan 10-15 ezer forintot kóstálnak, de nem ritka a 25-30 ezer forintos ár sem az egyhetes programért. Tábori kínálat a teljesség igénye nélkül somogyi gyerekeknek, felnőtteknek A fonyódligeti gyermektáborban újdonság a kalandtúra, lovaglás tábor július 1-jétől egyhetes turnusokban. Érdekesség a nagyszülők–unokák tábora július 13–20-ig, és a me-gyei múzeum szervezésében az iparművészeti tábor július 7. és 13. között.

Kőkút-Gyöngyöspusztán betyártábor lesz június 16-ától három turnusban. Ráksiban élménytábort szerveznek június 30-ától augusztus 15-éig négy turnusban.

Ismét lesz környezetbarátság tábor a Tókaji parkerdőben, három turnusban június 16-ától.

Az Együd művelődési központ szervezésében mozdulatművészeti tábor lesz június 23-ától a Toponári Művelődési Házban, „Örökségünk” hagyományőrző tábort szerveznek a Töröcskei Közösségi Házban, és középkori tábor várja a gyerekeket augusztus 11-étől az Együdben. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!